Owoc kaki, fot. Evgeniy Alekseyev, pexels.com
Owoc kaki, znany również jako persymona, zdobywa coraz większą popularność dzięki swoim wyjątkowym właściwościom zdrowotnym. Jakie są jego korzyści ale i skutki uboczne?
Spis treści:
ToggleKaki to owoc, który rośnie na drzewie hurma, czyli hebanowcu wschodnim. Jest szczególnie ceniony za swoje właściwości zdrowotne, jest bogaty w witaminę C, błonnik oraz antyoksydanty, które wspierają układ odpornościowy i poprawiają trawienie.
Owoc kaki pochodzi z Azji, a dokładniej z Chin, gdzie uprawiany jest od ponad 2 tysięcy lat. Stamtąd roślina rozprzestrzeniła się na inne części Azji, takie jak Japonia, Korea i Tajwan, a później także na inne kontynenty. Dziś kaki uprawiane jest również w krajach o cieplejszym klimacie, takich jak Hiszpania, Włochy, a także w niektórych regionach Ameryki Południowej, jak Brazylia i Argentyna.
Owoc ten najlepiej rośnie w ciepłych, słonecznych regionach i glebie o dobrej przepuszczalności. Roślina wymaga odpowiedniej wilgotności, ale nie toleruje mrozów, dlatego w chłodniejszych klimatach jej uprawa wymaga szczególnej troski i uwagi.
Owoc kaki ma pomarańczową skórkę i zwykle okrągły lub lekko spłaszczony kształt. Wewnątrz niego znajduje się natomiast soczysty, słodki miąższ, który z czasem, gdy owoc dojrzewa, staje się coraz bardziej miękki.
Owoc kaki ma przyjemnie słodki smak z delikatną nutą kwaskowatości oraz wyrazisty aromat. W miarę dojrzewania jego smak staje się coraz bardziej intensywny i słodszy, a konsystencja miąższu miękka, co czyni go jeszcze bardziej soczystym i pełnym smaku.
Owoc kaki można kupić w wielu supermarketach, zwłaszcza w większych sieciach spożywczych, takich jak Lidl, Carrefour czy Auchan. Jest on dostępny także w sklepach ze zdrową żywnością oraz w sklepach internetowych, które specjalizują się w sprzedaży owoców egzotycznych.
Owoc kosztuje przeważnie ok. 3-4 zł za sztukę, może się ona różnić w zależności od sklepu i sezonu.
Kaki najpierw należy dokładnie umyć, a następnie osuszyć. Po obcięciu szypułki, ściągamy skórkę. Miąższ najlepiej pokroić w kostkę średniej wielkości lub podzielić na cząstki, podobnie jak pomarańcze czy mandarynki. Jeśli owoc jest bardzo dojrzały, można go również przekroić na pół i jeść miękki miąższ łyżeczką, pozostawiając samą skórkę.
Możemy zobaczyć, że owoc kaki jest dojrzały, gdy jego skórka ma intensywny, pomarańczowy kolor i jest lekko miękka w dotyku. Dojrzały owoc będzie łatwy do obrania, a miąższ stanie się miękki, słodki i soczysty. Warto unikać kaki, które są zbyt twarde, ponieważ mogą one mieć cierpki i nieprzyjemny smak.
Właściwości zdrowotne owocu kaki to:
Owoc kaki jest bogaty w składniki odżywcze, takie jak mangan, fosfor, potas, żelazo, witaminy C i A, a także cenne antyoksydanty, w tym luteinę, kryptoksantynę, beta-karoten, likopen oraz zeaksatynę.
Skutki uboczne kaki mogą obejmować problemy z trawieniem, zwłaszcza w przypadku niedojrzałych owoców. Mogą one prowadzić do zaparć i utrudniać procesy trawienne. Dla osób z wrażliwym układem pokarmowym zalecany jest zatem umiar w jego spożywaniu.
@gotujzdiego #ad Nadziane Pankejki z owocem Kaki #RyneczekLidla #reklama ♬ Kidtember – ian.lipka
Kaki może być wykorzystywane na wiele różnych sposobów w kuchni. Jego słodko-kwaśny smak idealnie komponuje się zarówno w daniach wytrawnych, jak i deserach. Przykładowe przepisy, które pozwolą ci wykorzystać go w codziennym gotowaniu to m.in:
Ile kalorii ma owoc kaki?
100 g obranego owocu kaki zawiera 71,5 kcal. Przeciętny owoc waży jednak około 250 g, co daje 175 kcal.
Owoc kaki zawiera naturalne cukry, które mogą podnieść poziom glukozy we krwi, zwłaszcza u osób z cukrzycą. W związku z tym powinno się go spożywać ostrożnie i w umiarkowanych ilościach.
Podróż z bagażem podręcznym na 2 tygodnie: jak się spakować? Skomentowano w dniu Przewodnik po budżetowych destynacjach: Europa i Azja
Podróż z bagażem podręcznym na 2 tygodnie: jak się spakować? Skomentowano w dniu Jak znaleźć najlepsze oferty lotnicze: poradnik od A do Z
Jak tanio zorganizować wyjazd do Europy i Azji? Poradnik Skomentowano w dniu Jak znaleźć najlepsze oferty lotnicze: poradnik od A do Z
Witajcie podróżnicy! Jestem Błażej Górski, a to portal dla wszystkich podróżników. Dlaczego Scandinavia? Moja pasja do podróży zaczęła się właśnie, dzięki eksploracji krajów skandynawskich. Cztery tygodnie w podróży uświadomiły mi, jak wspaniałe jest poznawanie świata, ludzi i kultur – nie wspominając już o niesamowitych widokach...