Coraz bardziej doceniane rośliny strączkowe

Rolnicy uprawiający rośliny strączkowe, różnicują je na dwie grupy – konsumpcyjne, gdzie wchodzą fasola, bób i groch, oraz na paszowe, czyli grupę zawierającą łubin, wykę, bobik i peluszkę. Tak się składa, że powierzchnia zasiewów roślin strączkowych ciągle wzrasta a dostęp do dobrej jakości materiału siewnego jest coraz lepszy.

Rośliny też z zasady potrzebują słonecznych stanowisk, jednak odporność na niższe temperatury oraz wymagania glebowe poszczególnych gatunków są różne. Wrażliwość na zmiany pogody może być czynnikiem zniechęcającym do uprawy, tak samo jak niedostateczna wiedza na temat wymagań roślin, jednak strączki są ostatnio szczególnie doceniane z powodu dużej zawartości białka i innych wartościowych substancji odżywczych. 

Rośliny strączkowe konsumpcyjne

To co gości coraz częściej to fasola, groch i bób. Ostatnio w naszych kuchniach odkrywana jest soczewica i ciecierzyca. Są one bogatym źródłem białka w diecie. Nikt już nie mówi o nieprzyjemnych objawach ze strony przewodu pokarmowego, ponieważ nowo opracowane przepisy kulinarne zalecają odpowiednie postępowanie z tymi roślinami na etapie przygotowania posiłków. Przeważnie chodzi o wystarczająco długie namaczanie i stosowanie ziół ułatwiających trawienie, takich jak kminek czy majeranek. 

Fasola

Jest jedna z popularniejszych roślin strączkowych, która z powodzeniem może być uprawiana nawet w przydomowych ogródkach. Wymaga średnio żyznej gleby i słonecznego stanowiska. Najlepiej rośnie w temperaturze około 20 stopni Celsjusza. Wysiewanie musi być przeprowadzone w drugiej połowie maja, gdy nie ma już ryzyka przymrozków. Glebę należy regularnie odchwaszczać i spulchniać. Poszczególne gatunki fasoli mają odmienne wymagania co do odległości rzędów a niektóre z nich muszą być podparte tyczką. Zbiór fasoli następuje w momencie, gdy strąki są suche, ale jeszcze nie pękają. 

Coraz bardziej doceniane rośliny strączkowe
Coraz bardziej doceniane rośliny strączkowe

Groch

Może rosnąć w niższych temperaturach niż fasola, czyli około 15 stopni Celsjusza. Odporny jest też na przymrozki do -4 stopni. Wymaga stanowiska słonecznego, ale również żyznej, próchniczej gleby, bogatej w składniki odżywcze. Jeżeli gleba nie jest wystarczająco dobra, należy ją odpowiednio nawozić. Wysiew grochu warto przeprowadzić odpowiednio wcześnie, czyli na przełomie marca i kwietnia, bo tylko wtedy plony będą duże. W przypadku niektórych odmian koniczne jest zastosowanie tyczek. Gleba powinna być odchwaszczana i spulchniana a w zależności od potrzeb – także nawadniana. 

Bób

Jest to ulubione warzywo, które chętnie się je zarówno samo z wody jak też podane w sałatkach. Nasiona wysiewa się również na przełomie marca i kwietnia, do gleby wilgotnej i próchniczej. Roślinę tę można również rozsiewać z rozsady, co może znacznie przyśpieszyć zbiory. Bób należy regularnie podlewać a zbiory przeprowadzać, zanim stanie się przejrzały, bo to dyskwalifikuje go jako smaczną potrawę do spożycia. 

Soczewica i ciecierzyca

Są to rośliny strączkowe, które mają większe wymagania glebowe oraz te dotyczące nasłonecznienia. Szczególnie soczewica lubi ciepło i dlatego najlepsze plony daje, gdy uprawiana jest w szklarniach i tunelach. W jej przypadku można też zastosować osłony. Z tego też powodu soczewice wysiewa się na początku maja. natomiast ciecierzyca może być zasiana już w marcu lub kwietniu. Te dwie rośliny szturmem zdobywają nasze kuchnie, co jest pozytywnym zjawiskiem, zważywszy na ich walory smakowe i odżywcze. 

Rośliny strączkowe paszowe

Obecnie rolnicy widzą w strączkowych roślinach tańszą alternatywę dla pasz sojowych, przy jednoczesnym zachowaniu doskonałych wartości odżywczych. Bobik, groch i łubin mają dużą zawartość białka i mogą być składnikami pasz dla trzody chlewnej i drobiu. Uprawa tych roślin będzie coraz bardziej opłacalna, bo Unia Europejska przygotowuje szereg regulacji, które powinny zachęcać rolników to takich właśnie upraw. Dotyczyć one będą zarówno dopłat do roślin strączkowych jak też wysokobiałkowych. 

Błażej Górski
Błażej Górski
Witajcie podróżnicy! Jestem Błażej Górski, a to portal dla wszystkich podróżników. Dlaczego Scandinavia? Moja pasja do podróży zaczęła się właśnie, dzięki eksploracji krajów skandynawskich. Cztery tygodnie w podróży uświadomiły mi, jak wspaniałe jest poznawanie świata, ludzi i kultur – nie wspominając już o niesamowitych widokach. Postanowiłem założyć ten portal i ze swoim polonistycznym wykształceniem, opisywać Wam miejsca, w których byłem i które warto zobaczyć. Ale scandinavia.com.pl to nie tylko opowieść o atrakcjach, ale również porady dla podróżujących, informacje o rozkładach jazdy i lotach. Wszystko po to, abyście mogli wyruszyć w bezpieczną i komfortową podróż. Znajdziecie tutaj również kulinarne ciekawostki i przepisy, a także odrobinę lifestylowych nowinek, które przydadzą się nie tylko w trasie, ale także w domowym zaciszu. Rozgość się wygodnie i zaplanuj ze mną swoją kolejną podróż!

Comments are closed.