Slavic girl diet – Amerykanki zachwycone polską kuchnią

Slavic girl diet – Amerykanki zachwycone polską kuchnią

kasza jako główny składnik diety słowiańskiej autor TinaKirk

kasza jako główny składnik diety słowiańskiej autor TinaKirk

Od jakiegoś czasu w internecie krąży trend na słowiańską dietę. Ma ona powodować że słowiańskie dziewczyny są szczupłe i zdrowe, mając piękną cerę i skórę.

Kasza gryczana z awokado – czy na pewno dieta słowiańska?

Szybko okazało się że amerykanki bardzo ograniczenie skorzystały z zasobów kuchni słowiańskiej. Przeglądając social media zaobserwujemy że najczęściej pod tym zagadnieniem znajdują się dania na bazie Kaszy gryczanej, jajka sadzonego, avocado i świeżych warzyw.

Słowianki bronią swoich tradycji

Po fali filmików amerykanek, słowianki rozpoczęły tworzenie materiałów wyjaśniających jak na prawdę wyglądają słowiańskie tradycje kulinarne. Znaleźć tam możemy między innymi kaszę z gulaszem, pierogi, pielmieni, barszcz, gołąbki.

Historyczna dieta słowian – czyli od czego się zaczęło

Pamiętajmy że rdzenni słowianie nie sprowadzali warzyw i przypraw z daleka. Korzystali z tego co natura dawała w pobliżu. Korzystali z darów lasu takich jak grzyby, jagody czy miód. Dobrze znana była także rola na której uprawiali jęczmień, owies, pszenicę, żyto czy proso. Podstawą diety były także rośliny strączkowe, mięso, nabiał czy ryby. Przyprawami dostępnymi w tym regionie był kminek, kolendra, mięta, koper. Odnotowano także że znane były już wtedy kiszonki.

pszenica jako jeden ze składników diety słowiańskiej autor minka2507

Największe korzyści ze słowiańskich produktów!

  • Kasza gryczana
    Bogata w białko roślinne, błonnik, magnez.
  • Kiszonki – kapusta, ogórki
    Źródło probiotyków wspomagających układ pokarmowy i odporność, bogate w wit. C i K
  • Koper i pietruszka
    Bogate w wit. C, beta-karoten i żelazo
  • Nabiał (kefir, maślanka, twaróg)
    Źródło białka oraz bakterii probiotycznych
  • Groch i fasola
    Bardzo dobre źródło białka roślinnego, błonnika i żelaza

Podstawowe dania słowian

  • Polewki – czyli wszystkie rodzaje zup, często sięgali po zupy grzybowe, żury czy na słodko z owoców i miodu.
  • podpłomyki – najprostszy rodzaj pieczywa z mąki pszennej i wody. Często oblepiano ciastem patyk i pieczono na ognisku
  • wszelkie dania jednogarnskowe, takie jak kasze z warzywami
  • kluski będące prostymi daniami z mąki

Źródła

  • Dieta słowiańska – na czym polega https://www.winiary.pl/porady/dieta-slowianska-na-czym-polega/ [odczyt 27.01.2025]

Julia Woźniakowska
Julia Woźniakowska
Studentka Dietetyki Klinicznej na Śląskim Uniwersytecie Medycznym, Flexitarianka dla której ważne jest aby gotować krótko i pełnowartościowo. W wolnym czasie podróżuję samochodem po całej Polsce a moim jedynym miejscem do spania w podróży jest w VW Touran i materac.

Comments are closed.