5 powodów dla których boli cię brzuch po zjedzeniu jajka na śniadanie!

jajko ból brzucha
Jajko – smaczne śniadanie czy powód niestrawności? / Melani Sosa unsplash.com

Jajko na miękko, jajko na twardo, jajko w koszulce, jajko sadzone a w końcu jajecznica. Jajka stanowczo królują wśród opcji śniadaniowych na naszych stołach i często nie możemy wyobrazić sobie rozpoczęcia dnia bez nich na talerzu. Pyszne śniadanie może się jednak zakończyć bólem brzuch, dyskomfortem, uczuciem ciężkości na żołądku a nawet nudnościami. Winne może być jajko. Jakie są powody, dla których pojawia się ból brzucha po zjedzeniu jajka?

Szukasz więcej informacji o jajkach kurzych w diecie? Sprawdź wartości odżywcze i kcal jajka!

Oto 5 najbardziej prawdopodobnych przyczyn dyskomfortu trawiennego po zjedzeniu jajka na śniadanie.

Nietolerancja białka jajka

Najczęstszym powodem negatywnej reakcji organizmu na spożycie jajka jest – nietolerancja białka jajka. Spowodowana jest występowaniem białek takich jak owoalbumina, owotransferyna i owomukoid. To one powodują reakcję alergiczne układu odpornościowego. Białka te nie ulegają trawieniu i są odporne strukturalnie na obróbkę termiczną. Oprócz nieprzyjemnego bólu brzucha, silne uczulenie na białko jajka kurzego może prowadzić do wymiotów, astmy oraz zmian naskórnych.

jajko sadzone śniadanie
Śniadanie z jajkiem sadzonym / wykonane w leonardo.ai

Uczulenie na jajka kurze

Drugim powodem, idącym w parze z pierwszym, jest uczulenie na całe jajka. W żółtku jajka kurzego znajdują się dodatkowe substancje, które mogą powodować uczulenie. Składniki te to iwetyna oraz witelogenina, które aktywują reakcje alergiczne. Szczególnie narażone na ten typ nieprzyjemnej reakcji organizmu na spożycie jajka są dzieci, ale w ich przypadku wraz z wiekiem organizm może się uodpornić na alergeny występujące w jajku. Dla osób z dotkniętych tą formą uczulenia, zjedzenie jajka wiąże się z ostrym bólem brzucha, niestrawnością, biegunką czy nawet stanami zapalnymi jamy ustnej.

    Jajka słabej jakości

    Powodem występowania bólu brzucha po zjedzeniu śniadania składającego się z jajek, może być niska jakość jajek. Niestety, rzadko zwracamy uwagę na datę ważności tego produktu oraz nie stosujemy właściwych zasad higieny. Jajka przechowywane w temperaturze pokojowej tracą przydatność do konsumpcji już po tygodniu. Zaleca się trzymanie jajek w lodówce, gdzie mogą leżeć nawet do 5tygodni. Przed przygotowywaniem śniadania z jajek należy również zdezynfekować skorupkę jajka, poprzez umycie go w ciepłej wodzie. W ten sposób pozbędziemy się bakterii i zabrudzeń, które mogły by w przeciwnym razie dostać się do posiłku.

    jajko niestrawność jajkonamiękko
    Jajka w temperaturze pokojowej mogą się zepsuć już po tygodniu / Madison Oren unsplash.com

    Złe przygotowanie jajka

    Niewłaściwe przygotowanie jajka również może skutkować późniejszym bólem brzucha. Jajka surowe lub niedogotowane mogą negatywnie wpływać na procesy trawienne a nawet zawierać niebezpieczne bakterie powodujące poważne problemy żołądkowe. Niestety, ale fanów jajek na miękko, u których występują objawy po spożyciu ulubionej wersji jajka na śniadanie, przestrzegamy przed zbyt szybkim wyjmowaniem jajek z wrzątku.

    Chcesz gotować perfekcyjnie jajka na miękko? Sprawdź ile gotować jajka!

    Zespół jelita drażliwego (IBS)

    Poważnym powodem bólu brzucha po zjedzeniu jajka może być zespół jelita drażliwego (IBS) . U osób z tą dolegliwością jajka mogą powodować poważne problemy trawienne. Zjedzenie gotowanego, smażonego czy też w formie jajecznicy, może wywołać podrażnienia przewodu pokarmowego i wywoływać silny ból. Powodem tych dolegliwości nie muszą być jednak jajka, a dodatki których dodaliśmy do potrawy.

    jajka śniadanie
    Jajka sadzone mogą być ciężko strawne i zaostrzać bóle brzuch przez dodatek tłuszczy / wykonane w leonardo.ai

    Jak przyrządzić jajko, żeby nie bolał brzuch?

    Osoby z zespołem IBS nie muszą rezygnować od razu z jajek! Są one bogate w składniki odżywcze i warto zachować je w diecie. Żeby jajka były lżej strawne i delikatniejsze dla układu pokarmowego zaleca się spożywanie jajek gotowanych na miękko lub jajek w koszulkach. To rozwiązanie może również pomóc w innych przypadkach. Warto jest także stopniowo wprowadzać jajka do diety i obserwować swoje samopoczucie oraz reakcję organizmu. W ten sposób można na nowo przyzwyczaić układ trawienny do jajecznych posiłków lub też stwierdzić, czy to faktycznie one są źródłem dyskomfortu.

    Czy rezygnować z jajek?

    Ważne jest, żeby zawsze słuchać swojego organizmu. Jeżeli pojawia się ból brzucha lub problemy z trawieniem po zjedzeniu konkretnego posiłku, warto się zastanowić co może być powodem i spróbować wyeliminować szkodzące nam składniki z diety. Często problemy trawienne wynikają również ze stresu, który podrażnia nasz żołądek i zakłóca prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

    Szukasz pomysłów na śniadanie pozbawione jajek? Wybraliśmy dla Ciebie przepisy na smakowite i zdrowe owsianki!

    Jeżeli bolesne objawy powtarzają się, należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem. W końcu jelita to „drugi mózg” organizmu i nie powinniśmy ich lekceważyć, kiedy wołają do nas o pomoc.

    Barbara Krzętowska
    Barbara Krzętowska
    Interesuję się dietą, sportem i technologią.

    Comments are closed.