Jajko na miękko, jajko na twardo, jajko w koszulce, jajko sadzone a w końcu jajecznica. Jajka stanowczo królują wśród opcji śniadaniowych na naszych stołach i często nie możemy wyobrazić sobie rozpoczęcia dnia bez nich na talerzu. Pyszne śniadanie może się jednak zakończyć bólem brzuch, dyskomfortem, uczuciem ciężkości na żołądku a nawet nudnościami. Winne może być jajko. Jakie są powody, dla których pojawia się ból brzucha po zjedzeniu jajka?
Szukasz więcej informacji o jajkach kurzych w diecie? Sprawdź wartości odżywcze i kcal jajka!
Spis treści:
ToggleNajczęstszym powodem negatywnej reakcji organizmu na spożycie jajka jest – nietolerancja białka jajka. Spowodowana jest występowaniem białek takich jak owoalbumina, owotransferyna i owomukoid. To one powodują reakcję alergiczne układu odpornościowego. Białka te nie ulegają trawieniu i są odporne strukturalnie na obróbkę termiczną. Oprócz nieprzyjemnego bólu brzucha, silne uczulenie na białko jajka kurzego może prowadzić do wymiotów, astmy oraz zmian naskórnych.
Drugim powodem, idącym w parze z pierwszym, jest uczulenie na całe jajka. W żółtku jajka kurzego znajdują się dodatkowe substancje, które mogą powodować uczulenie. Składniki te to iwetyna oraz witelogenina, które aktywują reakcje alergiczne. Szczególnie narażone na ten typ nieprzyjemnej reakcji organizmu na spożycie jajka są dzieci, ale w ich przypadku wraz z wiekiem organizm może się uodpornić na alergeny występujące w jajku. Dla osób z dotkniętych tą formą uczulenia, zjedzenie jajka wiąże się z ostrym bólem brzucha, niestrawnością, biegunką czy nawet stanami zapalnymi jamy ustnej.
Powodem występowania bólu brzucha po zjedzeniu śniadania składającego się z jajek, może być niska jakość jajek. Niestety, rzadko zwracamy uwagę na datę ważności tego produktu oraz nie stosujemy właściwych zasad higieny. Jajka przechowywane w temperaturze pokojowej tracą przydatność do konsumpcji już po tygodniu. Zaleca się trzymanie jajek w lodówce, gdzie mogą leżeć nawet do 5tygodni. Przed przygotowywaniem śniadania z jajek należy również zdezynfekować skorupkę jajka, poprzez umycie go w ciepłej wodzie. W ten sposób pozbędziemy się bakterii i zabrudzeń, które mogły by w przeciwnym razie dostać się do posiłku.
Niewłaściwe przygotowanie jajka również może skutkować późniejszym bólem brzucha. Jajka surowe lub niedogotowane mogą negatywnie wpływać na procesy trawienne a nawet zawierać niebezpieczne bakterie powodujące poważne problemy żołądkowe. Niestety, ale fanów jajek na miękko, u których występują objawy po spożyciu ulubionej wersji jajka na śniadanie, przestrzegamy przed zbyt szybkim wyjmowaniem jajek z wrzątku.
Chcesz gotować perfekcyjnie jajka na miękko? Sprawdź ile gotować jajka!
Poważnym powodem bólu brzucha po zjedzeniu jajka może być zespół jelita drażliwego (IBS) . U osób z tą dolegliwością jajka mogą powodować poważne problemy trawienne. Zjedzenie gotowanego, smażonego czy też w formie jajecznicy, może wywołać podrażnienia przewodu pokarmowego i wywoływać silny ból. Powodem tych dolegliwości nie muszą być jednak jajka, a dodatki których dodaliśmy do potrawy.
Osoby z zespołem IBS nie muszą rezygnować od razu z jajek! Są one bogate w składniki odżywcze i warto zachować je w diecie. Żeby jajka były lżej strawne i delikatniejsze dla układu pokarmowego zaleca się spożywanie jajek gotowanych na miękko lub jajek w koszulkach. To rozwiązanie może również pomóc w innych przypadkach. Warto jest także stopniowo wprowadzać jajka do diety i obserwować swoje samopoczucie oraz reakcję organizmu. W ten sposób można na nowo przyzwyczaić układ trawienny do jajecznych posiłków lub też stwierdzić, czy to faktycznie one są źródłem dyskomfortu.
Ważne jest, żeby zawsze słuchać swojego organizmu. Jeżeli pojawia się ból brzucha lub problemy z trawieniem po zjedzeniu konkretnego posiłku, warto się zastanowić co może być powodem i spróbować wyeliminować szkodzące nam składniki z diety. Często problemy trawienne wynikają również ze stresu, który podrażnia nasz żołądek i zakłóca prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Szukasz pomysłów na śniadanie pozbawione jajek? Wybraliśmy dla Ciebie przepisy na smakowite i zdrowe owsianki!
Jeżeli bolesne objawy powtarzają się, należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem. W końcu jelita to „drugi mózg” organizmu i nie powinniśmy ich lekceważyć, kiedy wołają do nas o pomoc.
Podróż z bagażem podręcznym na 2 tygodnie: jak się spakować? Skomentowano w dniu Przewodnik po budżetowych destynacjach: Europa i Azja
Podróż z bagażem podręcznym na 2 tygodnie: jak się spakować? Skomentowano w dniu Jak znaleźć najlepsze oferty lotnicze: poradnik od A do Z
Jak tanio zorganizować wyjazd do Europy i Azji? Poradnik Skomentowano w dniu Jak znaleźć najlepsze oferty lotnicze: poradnik od A do Z
Witajcie podróżnicy! Jestem Błażej Górski, a to portal dla wszystkich podróżników. Dlaczego Scandinavia? Moja pasja do podróży zaczęła się właśnie, dzięki eksploracji krajów skandynawskich. Cztery tygodnie w podróży uświadomiły mi, jak wspaniałe jest poznawanie świata, ludzi i kultur – nie wspominając już o niesamowitych widokach...