Jakie wino dobrać do jedzenia? Zasady i praktyczne wskazówki

Jakie wino dobrać do jedzenia? Zasady i praktyczne wskazówki

tanie wino dobre wino wino do obiadu 2

Jakie wino najlepiej sprawdzi się do twojego obiadu? / zdj. elle_kh pixabay

Dobór wina do jedzenia to umiejętność warta nauki. Odpowiednio dobrane wino może podkreślić walory smakowe potrawy, tworzyć harmonijne połączenia i dodać nawet zwykłemu obiadowi wykwintności. Oto zasady i wskazówki, dzięki którym zrozumiesz jak wybierać wino do konkretnych dań.

Zasady doboru wina do potraw

Najprościej jest dobrać wino w zależności od gatunku, czyli też koloru wina. Poniżej stworzyliśmy dla was prosty przewodnik przydzielający potrawy do pasujących najlepiej win.

  • Białe wina – Pasują idealnie do ryb, owoców morza, drobiu oraz lekkich sałatek. Dobre białe wino skomponuje się także z serami kozimi i owczymi.
  • Czerwone wina – Najlepiej sprawdzają się przy mięsach (wołowina, jagnięcina, kaczka) oraz dojrzewających serach. Pełniejsze w smaku czerwone wina (np. Cabernet Sauvignon) dobrze będą się łączyć z grillowanymi potrawami.
  • Wina musujące i różowe – Są wszechstronne i sprawdzają się jako aperitif. Różowe wino będzie pasowało jako dodatek do lekkich dań, np. sałatek, sushi czy owoców oraz drobnych przekąsek.
  • Sery i wino – Twarde sery (parmezan, pecorino) dobrze komponują się z czerwonym winem, natomiast miękkie sery pleśniowe (camembert, brie) najlepiej smakują z białym winem lub szampanem.
tanie wino dobre wino wino do obiadu 3
Dobrze dobrane wino będzie podkreślać samki obiadu. / zdj. pixabay

Jakie wino do konkretnych dań?

Są okazje, które szczególnie proszą się o serwowanie wina. Ten aromatyczny trunek może się komponować na wiele sposobów i podnieść uroczystość wielu okazji na wyższy szczebel.  

Wino do sushi? Wino Choya na pierwszym miejscu!

Choya to japońskie wino śliwkowe (umeshu), które charakteryzuje się słodkim, owocowym profilem smakowym. Tradycyjnie sushi łączy się raczej z lekkimi, wytrawnymi winami białymi lub musującymi, aby nie przytłoczyć delikatnych smaków ryb i owoców morza. Jednak Choya, dzięki swojej słodyczy i łagodności również idealnie skomponuje się sushi, szczególnie dla osób preferujących słodsze smaki. Choya może stanowić ciekawą alternatywę, zwłaszcza do sushi z dodatkiem słodkich sosów lub owoców.

tanie wino dobre wino wino do obiadu 1
Do sushi sprawdzi się wino białe, lekkie, nie zagłuszające smaku dania. / zdj. zooocoo

Jakie wino do kaczki?

Kaczka to mięso o bogatym i intensywnym smaku, które w polskiej kuchni kojarzy się z wzniosłymi obiadami i świętowaniem. Mięso to dobrze komponuje się z czerwonymi winami o wyraźnej strukturze.

  • Pinot Noir – Wino o owocowych nutach i umiarkowanej kwasowości doskonale uzupełnia smak kaczki, zwłaszcza w klasycznych daniach. 
  • Merlot – Miękkie taniny i pełny smak tego czerwonego szczepu winorośli harmonizują z potrawami z kaczki pieczonej z dodatkiem owoców.
  • Shiraz (Syrah) – Pikantne i korzenne aromaty Shiraz, ciemnego, czerwonego wina, świetnie współgrają z grillowaną lub pieczoną kaczką.

Jakie wino do bigosu?

Bigos to tradycyjne danie o bogatym, kwaśnym smaku kiszonej kapusty i mięsa. Aby zbalansować jego smak, warto wybrać wino o odpowiedniej kwasowości. Szczególni polecamy spróbować tych dwóch odmian wina!

tanie wino dobre wino wino do obiadu 1 5
Odpowiednia kwasowość wina pobudzi kubki smakowe. / zdj. pau_noia0
  • Czerwone wino wytrawne – Cabernet Sauvignon czy Tempranillo, które swoją tanicznością i kwasowością uzupełnią smak bigosu.
  • Wina z odmiany Riesling – Choć to białe wino, jest naprawdę bogate w wyrazistą kwasowość i mineralność i mogą ciekawie komponować się z bigosem.

Jakie czerwone wino do gotowania dań? Tanie wino do gotowania?

Wybierając wino do gotowania, warto postawić na dobrej jakości wina w przystępnej cenie. Sieć sklepów Biedronka przychodzi nam z pomocą, oferując kilka win czerwonych, które doskonale sprawdzą się w kuchni. Te tanie wina powinniście łatwo dostać w sklepach i idealnie nadadzą się do gotowania!

  • Castelo do Sulco Reserva – Portugalskie wino o bogatym smaku, idealne do duszonych mięs i sosów.
  • Monte da Ravasqueira Tinto – Wino z regionu Alentejo, które dobrze komponuje się z potrawami na bazie pomidorów i czerwonego mięsa.
  • Adega de Pegões Syrah – Intensywne wino o głębokim smaku, odpowiednie do dań z wołowiny czy jagnięciny.
tanie wino dobre wino wino do obiadu 1 6
Podkreśl wyjątkowość okazji dobierając idealne wino. / zdj. HoaLuu pixabay

Jak dobrać wino do dań mięsnych?

  • Wołowina – Pełne czerwone wina, jak Cabernet Sauvignon, Malbec czy Syrah, najlepiej pasują do steków i pieczeni.
  • Wieprzowina – Lekkie wina czerwone i wina półwytrawne, jak Pinot Noir czy Zinfandel, świetnie komponują się z wieprzowiną, szczególnie w wersji duszonej lub grillowanej, ale również wersji pieczonej, na przykład do wyśmienitych żeberek.
  • Dania z drobiu – Do kurczaka czy indyka warto podawać białe wina o umiarkowanej kwasowości, np. Chardonnay czy Sauvignon Blanc. W przypadku intensywniejszych potraw z drobiu, jak kaczka, lepsze będą czerwone wina, np. Pinot Noir.
  • Jagnięcina – Wina o wyraźnym, silnym charakterze, jak Rioja (Tempranillo) czy Chianti (Sangiovese), podkreślą smak jagnięciny, zwłaszcza w ziołowych marynatach.

Dobór wina zawsze powinien zależeć od Twoich indywidualnych preferencji oraz specyfiki przygotowywanej potrawy. Przemyślane połączenie może wzbogacić doznania smakowe i uczynić każdy posiłek niezapomnianym.

Barbara Krzętowska
Barbara Krzętowska
Interesuję się dietą, sportem i technologią.

Comments are closed.