Racuchy na kefirze jak u babci – Wypróbuj ten przepis!

Racuchy na kefirze, fot. Lolita777, goodfon.ru

Racuchy na kefirze, fot. Lolita777, goodfon.ru

Racuchy na kefirze to klasyka, którą większość z nas pamięta z dzieciństwa, zwłaszcza te przygotowane przez babcię. Puszyste, delikatne i pełne smaku, idealnie nadają się na śniadanie, podwieczorek lub szybki deser. Dowiedz się jak łatwo je przygotować.

Sprawdź także: Wygodne i stylowe spodnie kucharskie – jakość, funkcjonalność i różnorodność wzorów!

Puszyste racuchy na kefirze – Przepis krok po kroku

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić racuchy na kefirze, nie masz się czego obawiać ponieważ proces ten nie jest skomplikowany a ich przygotowanie jest szybkie i łatwe. Z tego przepisu otrzymasz około 10-14 sztuk, a cały proces zajmie ci zaledwie około 15 minut. Składniki, których będziesz potrzebować to:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 400 ml kefiru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 320 g mąki pszennej

Przepis na racuchy na kefirze składa się z następujących kroków:

  1. Rozpocznij od wymieszania jajek z kefirem za pomocą trzepaczki. Rób to przez około minutę, aż uzyskasz jednolitą masę
  2. Następnie dodaj 2 łyżki cukru pudru i dokładnie wymieszaj
  3. Do masy dodaj 320 g mąki pszennej oraz 1 łyżeczkę proszku do pieczenia oraz delikatnie wymieszaj
  4. Odstaw gotową masę na 5 minut, aby ciasto lekko się napuszyło
  5. Smaż racuchy na małej lub średniej mocy ognia, używając minimalnej ilości oleju
  6. Gotowe racuchy posyp cukrem pudrem lub podaj z ulubioną konfiturą

Racuchy z jabłkami na kefirze – Jak je zrobić?

Przepis na racuchy na kefirze z jabłkami jest niemal identyczny jak na zwykłe racuchy, z tą różnicą, że do ciasta dodajemy pokrojone jabłka.

  1. Wymieszaj 2 jajka z 400 ml kefiru, a następnie dodaj łyżeczkę proszku do pieczenia i 320 g mąki pszennej oraz wymieszaj składniki do uzyskania jednolitego ciasta
  2. Obierz i pokrój jabłka w drobną kostkę, dodaj je do gotowego ciasta i delikatnie wymieszaj, aby równomiernie się rozprowadziły
  3. Smaż racuchy na małym lub średnim ogniu, aż staną się złociste z obu stron
  4. Gotowe racuchy posyp cukrem pudrem lub podaj z ulubioną konfiturą

Racuchy na kefirze i sodzie

Jeśli chcesz przygotować racuchy na sodzie i kefirze, wystarczy zamiast proszku do pieczenia dodać 1 łyżeczkę sody oczyszczonej. Wymieszaj ją z mąką, a następnie połącz z pozostałymi składnikami. Cała reszta przepisu pozostaje natomiast bez zmian i przebiega tak samo, jak w klasycznej wersji racuchów na kefirze, które znajdziesz powyżej.

Racuchy drożdżowe na kefirze – Zwykłe i z jabłkami

Aby przygotować racuchy drożdżowe na kefirze, zamiast proszku do pieczenia użyj drożdży, które sprawią, że będą one bardziej puszyste. Najpierw rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj 1 łyżkę mąki pszennej i cukru, a potem wymieszaj, aż składniki się połączą. Następnie odstaw masę na kilka do kilkunastu minut, żeby drożdże mogły wyrosnąć.

W międzyczasie w misce wymieszaj 400 ml kefiru z 2 jajkami, a następnie dodaj wyrośniętą masę drożdżową i stopniowo wsypuj mąkę. Jeśli chcesz, możesz również dodać pokrojone jabłka, które nadadzą racuchom dodatkowego smaku. Gotowe ciasto odstaw natomiast na 5 minut, żeby mogło odpowiednio wyrosnąć, a następnie smaż je na małym lub średnim ogniu.

Racuchy na kefirze z serem i jabłkami

Aby przygotować porcję racuchów na kefirze z serem i jabłkami dla dwóch osób, będziesz potrzebować następujących składników:

  • 2 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki kefiru
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Cukier waniliowy
  • 1 jabłko
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 g sera białego

Przygotowanie racuchów zaczynamy od połączenia jajek z cukrem, olejem i cukrem waniliowym, a następnie dodajemy kefir, mąkę oraz sodę. Do masy dorzucamy starte lub pokrojone jabłko i rozdrobniony ser biały. Następnie mieszamy ją i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie smażymy racuchy na rozgrzanej patelni, aż staną się złociste i puszyste. Gotowe racuchy najlepiej smakują posypane cukrem pudrem lub podane z ulubioną konfiturą oraz są świetnym pomysłem na śniadanie lub słodką przekąskę.

Aleksandra Żołopa
Aleksandra Żołopa
Cześć, jestem Ola. Pasjonują mnie podróże, technologie i aktywność fizyczna, do której często uciekam w wolnym czasie.

Comments are closed.