Racuchy na kefirze, fot. Lolita777, goodfon.ru
Racuchy na kefirze to klasyka, którą większość z nas pamięta z dzieciństwa, zwłaszcza te przygotowane przez babcię. Puszyste, delikatne i pełne smaku, idealnie nadają się na śniadanie, podwieczorek lub szybki deser. Dowiedz się jak łatwo je przygotować.
Sprawdź także: Wygodne i stylowe spodnie kucharskie – jakość, funkcjonalność i różnorodność wzorów!
Spis treści:
ToggleJeśli zastanawiasz się jak zrobić racuchy na kefirze, nie masz się czego obawiać ponieważ proces ten nie jest skomplikowany a ich przygotowanie jest szybkie i łatwe. Z tego przepisu otrzymasz około 10-14 sztuk, a cały proces zajmie ci zaledwie około 15 minut. Składniki, których będziesz potrzebować to:
Przepis na racuchy na kefirze składa się z następujących kroków:
Przepis na racuchy na kefirze z jabłkami jest niemal identyczny jak na zwykłe racuchy, z tą różnicą, że do ciasta dodajemy pokrojone jabłka.
Jeśli chcesz przygotować racuchy na sodzie i kefirze, wystarczy zamiast proszku do pieczenia dodać 1 łyżeczkę sody oczyszczonej. Wymieszaj ją z mąką, a następnie połącz z pozostałymi składnikami. Cała reszta przepisu pozostaje natomiast bez zmian i przebiega tak samo, jak w klasycznej wersji racuchów na kefirze, które znajdziesz powyżej.
Aby przygotować racuchy drożdżowe na kefirze, zamiast proszku do pieczenia użyj drożdży, które sprawią, że będą one bardziej puszyste. Najpierw rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj 1 łyżkę mąki pszennej i cukru, a potem wymieszaj, aż składniki się połączą. Następnie odstaw masę na kilka do kilkunastu minut, żeby drożdże mogły wyrosnąć.
W międzyczasie w misce wymieszaj 400 ml kefiru z 2 jajkami, a następnie dodaj wyrośniętą masę drożdżową i stopniowo wsypuj mąkę. Jeśli chcesz, możesz również dodać pokrojone jabłka, które nadadzą racuchom dodatkowego smaku. Gotowe ciasto odstaw natomiast na 5 minut, żeby mogło odpowiednio wyrosnąć, a następnie smaż je na małym lub średnim ogniu.
Aby przygotować porcję racuchów na kefirze z serem i jabłkami dla dwóch osób, będziesz potrzebować następujących składników:
Przygotowanie racuchów zaczynamy od połączenia jajek z cukrem, olejem i cukrem waniliowym, a następnie dodajemy kefir, mąkę oraz sodę. Do masy dorzucamy starte lub pokrojone jabłko i rozdrobniony ser biały. Następnie mieszamy ją i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie smażymy racuchy na rozgrzanej patelni, aż staną się złociste i puszyste. Gotowe racuchy najlepiej smakują posypane cukrem pudrem lub podane z ulubioną konfiturą oraz są świetnym pomysłem na śniadanie lub słodką przekąskę.
Podróż z bagażem podręcznym na 2 tygodnie: jak się spakować? Skomentowano w dniu Przewodnik po budżetowych destynacjach: Europa i Azja
Podróż z bagażem podręcznym na 2 tygodnie: jak się spakować? Skomentowano w dniu Jak znaleźć najlepsze oferty lotnicze: poradnik od A do Z
Jak tanio zorganizować wyjazd do Europy i Azji? Poradnik Skomentowano w dniu Jak znaleźć najlepsze oferty lotnicze: poradnik od A do Z
Witajcie podróżnicy! Jestem Błażej Górski, a to portal dla wszystkich podróżników. Dlaczego Scandinavia? Moja pasja do podróży zaczęła się właśnie, dzięki eksploracji krajów skandynawskich. Cztery tygodnie w podróży uświadomiły mi, jak wspaniałe jest poznawanie świata, ludzi i kultur – nie wspominając już o niesamowitych widokach...