Szałwia – charakterystyka, właściwości lecznicze

Szałwia – charakterystyka, właściwości lecznicze

Szałwia lecznicza

szałwia/ foto: canva.com

Szałwia to popularna roślina lecznicza. Stosowana jest w ziołolecznictwie, gastronomii oraz kosmetologii. Możemy ją zakupić w formie herbaty ziołowej, suszu, nalewki, a także olejków eterycznych. Z tego artykułu dowiesz się, jakie są właściwości szałwii lekarskiej, kiedy warto jej używać oraz w jaki sposób.

Spis Treści

Szałwia charakterystyka

Szałwia lekarska właściwości lecznicze

Napar z szałwii

Szałwia przeciwwskazania

Szałwia charakterystyka

O znaczeniu lekarskim szałwii mówi już sama jej łacińska nazwa: Salvia officinalis L, gdzie salvare oznacza „leczyć„, „ratować„. Już od starożytności, roślina ta używana była jako lek – często rosła w klasztornych ogrodach, zaś obecnie występuje na plantacjach z przeznaczeniem farmaceutycznym. Roślina ta pochodzi z krajów nad morzem śródziemnym, ale jest uprawiana w wielu miejscach na całym świecie. Szałwia jest z rodziny jasnowatych, z jej liści wytwarzane są prozdrowotne olejki eteryczne. Jego głównym składnikiem jest tujon, cyneol, kamfora, pinen, bornel. Szałwia lekarska jest źródłem garbników i goryczy, karotenu, związków żywicowych kwasów organicznych, oraz witamin A, C, B, a także i minerałów, jak wapń, magnez, potas, sód, cynk, żelazo. Dzięki tym składnikom szałwia wpływa leczniczo na ciało, jego wygląd, a także nasze samopoczucie.

W ziołolecznictwie sięga się też po inne odmiany szałwii, jak szałwia czerwonokorzeniowa oraz szałwia muszkatołowa. Szałwia wieszcza, która posiada składniki psychoaktywne, zgodnie z ustawą o przeciwdziałaniu narkomanii posiadanie roślin żywych, suszu, nasion, wyciągów oraz ekstraktów z szałwii wieszczej jest od 8 maja 2009 roku nielegalne w Polsce.

Szałwia lekarska właściwości lecznicze

Kiedy można stosować szałwię lekarską? Oto jej najpopularniejsze zastosowania:

  • Na trawienie – dzięki zawartości dużej ilości garbników, goryczy oraz związków żywicowych, szałwia lekarska poprawia pracę układu trawiennego. Warto dodać jej listki do potraw tłustych i wzdymających, co ułatwia ich strawienie. Picie herbaty z szałwii po posiłku, pobudza wydzielanie soku żołądkowego oraz żółci. Stosowanie tej rośliny pomaga w leczeniu niestrawności, wzdęć dzięki właściwościom rozkurczowym, ponadto działa nadmiernej fermentacji, a także obniża poziom cukru we krwi. Stosowana regularnie może wpłynąć na pobudzenie apetytu.
  • Na dolegliwości miesiączkowe oraz menopauzę – dzięki zawartym w szałwii fitoestrogenach, garbników i olejków eterycznych, działa rozkurczowo i przeciwzapalnie, dzięki temu pozwala regulować obfite miesiączki i zmniejsza towarzyszące im bóle. W okresie menopauzy, łagodzi uderzenia gorąca, zmniejsza częstotliwość występowania nocnych potów, a także ogranicza wahania nastrojów i pomaga w walce z bezsennością.
  • Szałwia lekarska na powstrzymanie laktacji – wiele kobiet po zakończeniu okresu karmienia piersią, ma problem z powstrzymywaniem wypływającego pokarmu. Picie dwóch szklanek dziennie naparu z liści szałwii, powinno już po tygodniu, ograniczyć laktację. Pomocna może być także w przypadku nawału pokarmu, który grozi zapaleniem piersi. Kurację z zastosowaniem szałwii w tym przypadku, warto jednak skonsultować z lekarzem.

Szałwia lekarska posiada również inne właściwości lecznicze w tym, które znajdują swoje zastosowanie:

Szałwia napar
Szałwia lekarska/ foto: canva.com
  • Na pielęgnację skóry – szałwia zawiera korzystne dla skóry substancję. Pomaga leczyć wypryski, łuszczycę, grzybicę, a także trądzik. Witamy i fitohormony pomagają również w walce ze stresem okscydacyjnym, a także opóźniają starzenie się skóry i powstawanie zmarszczek. Szałwia jest częstym składnikiem kosmetyków do pielęgnacji skóry, a także dla skóry wrażliwej. Warto więc korzystać z żeli do twarzy, kremów i balsamów do ciała zawierających szałwię lekarską.
  • Na infekcje i zakażenia – szałwia stanowi bardzo cenną broń w walce z infekcjami, działa grzybobójczo, hamuje rozmnażanie bakterii, które są odpowiedzialne za rozwój infekcji. Warto płukać usta naparem z szałwii, co pomaga w leczeniu owrzodzeń jamy ustnej, a także aft, pleśniawek i krwawień dziąseł. Ponadto łagodzi ból gardła i zapalenie migdałków. Może być stosowania w formie naparu do picia, ale też inhalacji, ponieważ posiada właściwości ściągające i wykrztuśne, co ułatwia oczyszczanie oskrzeli z zalegającej wydzieliny.
  • Szałwia przy nadmiernej potliwości – napar z szałwii warto stosować, przy nadmiernej potliwości, która wynika często z nadczynności tarczycy, nerwicy, problemów z nerkami, ale także przy stanach gorączkowych. W przypadku silnego pocenia się dłoni oraz rąk, warto stosować kąpiele w naparze z szałwii.

Napar z szałwii

W celu przygotowania naparu z szałwii, należy wsypać do naczynia jedną czubatą łyżeczkę suszonych liści i zalać wrzącą wodą, następnie trzymać pod przykryciem przez dwadzieścia minut. Napar można pić 2-3 razy dziennie, przez 3 tygodnie. Po tym czasie należy zrobić tygodniową przerwę, by powtórzyć kurację. Ponadto napar można również dodać do wanny z gorącą wodą i zawrzeć leczniczej kąpieli.

Szałwia przeciwwskazania

Należy unikać stosowania tej rośliny w przypadku osób przyjmujących leki antydepresyjne oraz leki działające na układ nerwowy. Ostrożność powinny zachować również osoby zażywające leki przeciwzakrzepowe, a także kobiety w ciąży oraz karmiące piersią, które nie chcą jeszcze zrezygnować z karmienia. Ze względu na zawartość tujonu, nie należy długotrwale stosować szałwii, co może powodować wymioty, nudności, a także drgawki.

Warto korzystać z szałwii podczas wspierania kuracji leczniczych, ale w niektórych wypadkach należy skonsultować terapię z lekarzem. Szałwia lekarska to wspaniała roślina, która może być bardzo skuteczna w wielu dolegliwościach.

Zobacz również: Pokrzywa – właściwości lecznicze.

Sandra Stempniewska
Sandra Stempniewska
Cześć, nazywam się Sandra Stempniewska i jestem redaktorką portalu scandinavia.com.pl, który powstał z pasji do podróżowania. Moim zdaniem, nic tak nie zmienia i nie otwiera człowieka, jak odkrywanie nowych zakątków świata. Chociaż jestem pasjonatką dalekich wypraw, doceniam kraje europejskie i urokliwe miejsca w Polsce. Każdy kraj posiada swoją unikatową kulturę, architekturę oraz smaki. Kuchnie świata to dla mnie nieodłączny element podróżowania. Na blogu dostarczam Wam sprawdzone wskazówki, jak bezpiecznie podróżować, co warto zobaczyć oraz jakimi środkami transportu najszybciej podróżować. Interesuje mnie również dietetyka oraz marketing internetowy. Mam nadzieję, że spędzicie dobrze czas na scandinavia.com.pl i podzielicie się ze mną, miejscami które Was urzekły!

Comments are closed.