Tōhoku Japonia – atrakcyjność turystyczna regionu

Tōhoku Japonia – atrakcyjność turystyczna regionu

Rzeka Tadami płynąca przez region Tōhoku / fot. Ippukucho wikipedia.org

Rzeka Tadami płynąca przez region Tōhoku / fot. Ippukucho wikipedia.org

Tōhoku to jedna z piękniejszych i malowniczych krain geograficznych Japonii. Charakteryzuje się surowym, majestatycznym górskim krajobrazem, głębokimi dolinami, krystalicznymi jeziorami, a także ma bogatą kulturę i tradycję. Region zachwyca w każdym aspekcie. Poznaj bliżej Tōhoku i jego walory.

Położenie i znaczenie nazwy Tōhoku

Region Tōhoku leży na największej wyspie Japonii – Honshū; i zajmuje około jedną trzecią jej powierzchni. Leży na jej północno-wschodniej części. Stąd też pochodzi sama nazwa regionu, ponieważ tōhoku po japońsku oznacza dosłownie północno-wschodni. Graniczy z regionem Kantō i Chūbu na południu oraz otoczony jest przez Ocean Spokojny od wschodu, a także Morze Japońskie od zachodu.

Region Tohoku na mapie Japonii z podziałem na prefektury / fot. Karolina Borkowska
Region Tohoku na mapie Japonii z podziałem na prefektury / fot. Karolina Borkowska

Podział Tōhoku na prefektury

Tōhoku dzieli się na 6 prefektur:

  1. Aomori – Najbardziej na północ położona prefektura Honshū, znana z festiwalu Nebuta Matsuri i pięknych krajobrazów jeziora Towada.
  2. Iwate – Największa prefektura Tōhoku, słynąca ze świątyni Chūson-ji (UNESCO) i wąwozu Geibikei.
  3. Miyagi – Gospodarcze centrum regionu z miastem Sendai, malowniczym Matsushima i historią rodu Date.
  4. Akita – Prefektura znana z festiwalu Kanto Matsuri, gorących źródeł Nyuto Onsen i tradycyjnych lalek Kokeshi.
  5. Yamagata – Górzysty region z narciarskim kurortem Zao Onsen i słynną świątynią Yamadera.
  6. Fukushima – Prefektura o bogatej historii samurajskiej, pięknych krajobrazach wokół jezior Goshikinuma i zamku Tsuruga.

Charakterystyka Tōhoku

Całkowita powierzchnia regionu wynosi 66 889,40 km² i charakteryzuje się on górzystym krajobrazem, licznymi rzekami, jeziorami, malowniczymi wybrzeżami, gorącymi źródłami, lasami, wodospadami. Jest to jeden z najbardziej naturalnych i słabo zurbanizowanych obszarów Japonii. Słońce wschodzi nad Oceanem Spokojnym, a zachodzi nad Morzem Japońskim. Średnia gęstość zaludnienia wynosi ok. 120 osób/km².,

Zamek Aizuwakamatsu w prefekturze Fukushima / fot. Fumihiko Ueno wikipedia.org
Zamek Aizuwakamatsu w prefekturze Fukushima / fot. Fumihiko Ueno wikipedia.org

Klimat regionu

Klimat w regionie Tōhoku jest o wiele surowszy niż w pozostałej części wyspy Honshū przez wyż syberyjski. Zimy w Tōhoku są mroźna, ale i magiczne przez obfite opady śniegu. Chcą jednak zwiedzić mniej zaśnieżony krajobraz regionu, warto udać się na wybrzeże od strony Pacyfiku, które jest mniej śnieżne. Latem natomiast temperatura to ok. 25 stopni Celsjusza (w każdej części regionu temperatura może się od siebie różnić, może być cieplej bądź zimniej). W okresie letnim mogą tam występować deszcze monsunowe, a nawet tajfuny.

Ludność i historia regionu

Region Tōhoku zamieszkuje około 8,331 miliona ludzi i słynie z zachowania tradycyjnej japońskiej kultury. Mimo dość dużej liczby ludności jest to jeden z najsłabiej zaludnionych regionów kraju. Głównie zamieszkiwany przez starsze osoby, ze względu na to, że młodzi wyjeżdżają do większych miast (np. Tokio) w poszukiwaniu pracy.

Złota sala buddyjskiej świątyni Chusonji w prefekturze Iwate / fot. 663highland wikipedia.org
Złota sala buddyjskiej świątyni Chusonji w prefekturze Iwate / fot. 663highland wikipedia.org

Dawniej przez długi czas region był zamieszkiwany przez lud Ajnów. Dość późno został przejęty przez Japończyków i na początku był regionem głównie rolniczym. Również silny wpływ na Tōhoku mieli samurajowie – ród Date w Sendai. W 2011 roku mieszkańcy ponieśli ogromne straty w ludziach i materialne przez tsunami i trzęsienia ziemi.

Gospodarka regionu Tōhoku

Pomimo rozwoju przemysłu Tōhoku opiera się na rolnictwie i jest głównie znane z uprawy ryżu, ale są tam także uprawiane owoce i hoduje się bydło. Główne gałęzie przemysłu to leśnictwo, górnictwo i rybołówstwo. Obecnie region jest bardzo popularny wśród turystów, a co roku jest odwiedzany przez ok. 3 mln osób.

Walory kulturowe Tōhoku

Region słynie z niezwykłych festiwali, które są jednymi z najbardziej spektakularnych w Japonii. Podtrzymują on tradycję i kulturę japońską:

  • Nebuta Matsuri (Aomori) – parada gigantycznych latarni w kształcie postaci historycznych i mitologicznych (sierpień).
  • Kanto Matsuri (Akita) – balansowanie wysokich tyczek z lampionami, symbolizujące dobre zbiory (sierpień).
  • Tanabata Matsuri (Sendai, Miyagi) – najpiękniejszy festiwal gwiazd w Japonii, z tysiącami kolorowych dekoracji (sierpień).
  • Namahage Sedo Matsuri (Akita) – tradycyjny festiwal zimowy, gdzie przebrani w demoniczne maski „Namahage” mężczyźni straszą dzieci i błogosławią domy (styczeń).
Festiwal Tanabata Matsuri w Sendai / fot. Atsi Otani wikipedia.org
Festiwal Tanabata Matsuri w Sendai / fot. Atsi Otani wikipedia.org

Walory przyrodnicze Tōhoku

Tōhoku to raj dla miłośników natury. Można tu znaleźć dziewicze lasy, wulkany, jeziora i wybrzeża pełne klifów.

  • Jezioro Towada i wąwóz Oirase (Aomori) – jedno z najpiękniejszych jezior w Japonii, otoczone lasami, idealne na piesze wędrówki.
  • Narodowy Park Bandai-Asahi (Fukushima, Yamagata, Niigata) – wulkaniczne krajobrazy, turkusowe jeziora Goshikinuma.
  • Sanriku Kaigan (Iwate, Miyagi, Fukushima) – dramatyczne klify i nadmorskie krajobrazy.
  • Góry Ōu – najdłuższe pasmo górskie w Japonii o długości ok. 500 km, oddziela część wschodnią, od części zachodniej.
Wąwóz Oirase i płynąca przez niego rzeka / fot. toshinori baba wikipedia.org
Wąwóz Oirase i płynąca przez niego rzeka / fot. toshinori baba wikipedia.org

Walory turystyczne Tōhoku

Tōhoku jest rajem dla narciarzy i miłośników gorących źródeł. Kilka ciekawych miejsc wartych odwiedzenia to:

  • Zao Onsen (Yamagata) – znany ośrodek narciarski i gorące źródła, słynący z unikalnych „Śnieżnych Potworów”.
  • Hachimantai (Iwate, Akita) – trasy narciarskie i naturalne gorące źródła w górach.
  • Nyuto Onsen (Akita) – odizolowane, rustykalne kąpieliska, idealne dla osób szukających relaksu w naturze.
  • Appi Kogen (Iwate) – jeden z najlepszych ośrodków narciarskich w Japonii, porównywany do europejskich kurortów.

Lokalna kuchnia regionu Japonii

Tōhoku słynie z lokalnych specjałów i przysmaków opartych na słynnym ryżu z Akity, owocach morza, mięsie i wielu innych produktach.

Tradycyjny niekończący się makaron Wanko soba / fot. shiraga wikipedia.org
Tradycyjny niekończący się makaron Wanko soba / fot. shiraga wikipedia.org
  • ryż z Akity – jest on o wiele bardziej wilgotny od innych odmian, co sprawia, że smakuje równie dobrze na zimno i znakomicie nadaje się do sushi.
  • Wanko soba – są to kluski z mieszanymi przyprawami, miska jest nimi uzupełniana dotąd, aż klient jest pełny.
  • Mugimeshi – jest to owsianka z białego ryżu i jęczmienia, podawana z gyutanem (grillowany ozór wołowy)
  • Morioka reimen – jest to chłodzony makaron z mąki ziemniaczanej, podawany w pikantnym bulionie z jajkami, warzywami i owocami
  • Kiritanpo – są to ciepłe, rozgrzewające szaszłyki z grillowanego ryżu, czasami podawane w gorącym garnku jak Kiritanpo nabe
  • Ichigoni – jest to tradycyjna, luksusowa zupa z jeżowca i abalonów (ślimaków morskich)
  • Kozuyu – jest to lokalna zupa z suszonymi przegrzebkami i warzywami
  • Zunda mochi – jest to deser składający się z gotowanych ciastek ryżowych i pasty z fasoli edemame
  • Imoni – jest to mięsna potrawa z wołowiną i warzywami, bardzo treściwa.
  • Kurumi mochi – są to słodkie ryżowe ciastka z orzechowym, kremowym sosem.
Tradycyjnie przygotowane Kiritanpo / fot. 桜田守宏 wikipedia.org
Tradycyjnie przygotowane Kiritanpo / fot. 桜田守宏 wikipedia.org

Tōhoku to piękny region Japonii ze zdrową i świeżą kuchnią lokalną, a także pięknym krajobrazem z górami, jeziorami, gorącymi źródłami i wodospadami. Posiada bogatą kulturę i jest świetnym miejscem dla turystów, którzy chcą poznać bliżej Japonię i jej tradycje.

Karolina Borkowska
Karolina Borkowska
Cześć, jestem Karolina, bardzo lubię poznawać kulturę innych krajów oraz interesuję się technologią i zdrowym odżywianiem.

Comments are closed.