Czarny bez właściwości, zastosowanie, przetwory – wszystko co warto wiedzieć

Czarny bez

Czarny bez/ foto: canva.com

Czarny bez to kolejna roślina o której właściwościach warto wiedzieć. Nie bez powodu jedną z jego nazw jest bez leczniczy, jest on bowiem bogaty w wiele witamin i posiada szereg właściwości leczniczych, dlatego warto go stosować przy różnych schorzeniach, o których szczegółowo opowiemy w dalszej części artykułu.

Jak wygląda czarny bez?

Czarny bez występuje powszechnie w Polsce, rośnie głównie na obszarach które nie przekraczają 900 m.n.p.m – można go spotkać zatem w lasach, miejscach wilgotnych. Jak rozpoznać czarny bez? Jest on krzewem, który nie przekracza wysokości 10 metrów, jego liście mają jajowato-eliptyczny kształt i ułożone są nieparzyście. Na wierzchu mają ciemnozieloną barwę, zaś pod spodem są jasne. Kwiaty czarnego bzu są drobne, białe i promieniste, osiągają nie więcej niż 5 milimetrów średnicy. Korona składa się z pięciu płatków. Same owoce czarnego bzu są ciemnofioletowe, kuliste, mięsiste i pestkowe – zawierają do 6 nasion. Krzewy bzu czarnego dożywają nawet 25 lat. Wiedząc jak wygląda czarny bez, możemy natknąć się na niego w lasach i zaroślach i samodzielnie zebrać, aby wykorzystać go do zrobienia rozmaitych przetworów i naparów.

Bez czarny
Bez czarny/ foto: canva.com

Czarny bez właściwości

Ta niezwykle bogata w składniki zdrowotne roślina, swoje właściwości zawdzięcza głównie dwóm częściom krzewu:

  • kwiatom – które zawierają kwasy organiczne, flawonoidy, sole mineralne, olejki eteryczne.
  • owoce – bogate w witaminy A, B, C, wapń, fosfor, żelazo, pektyny i garbniki.

Suszony kwiat bzu posiada właściwości przeciwgorączkowe, wykrztuśne i napotne – dlatego warto po niego sięgać w przypadku przeziębień, stanów grypowych i infekcji dróg oddechowych.

Czarny bez właściwości lecznicze

Bez posiada ogrom właściwości zdrowotnych dla organizmu człowieka, jakim schorzeniom jest dedykowany?

  • zapalenie nerwów rwy kulszowej oraz choroby reumatyczne,
  • migreny,
  • reguluje i oczyszcza pracę układu trawiennego i nerek,
  • wpływa korzystnie na oczy – leczy zapalenie spojówek,
  • ma działania przeciwcukrzycowe – obniża poziom cukru we krwi,
  • posiada działania przeciwnowotworowe,
  • ma działania moczopędne,
  • działa przeczyszczająca, odtruwająco i przeciwutleniająco,
  • leczy nieżyty i stany zapalne dróg oddechowych,
  • wspomaga trawienie,
  • łagodzi nerwobóle,
  • leczy zapalenia skóry, oparzenia skórne, wypryski,
  • wspomaga leczenie zapalenia jamy ustnej i gardła,
  • leczy choroby wirusowe,
  • wzmacnia funkcjonowanie układu immunologicznego,
  • wspomaga leczenie depresji i innych zaburzeń psychicznych.

Czarny bez w kosmetyce

Bez czarny stosowany jest nie tylko, jako środek leczniczy w herbatach, naparach i nalewkach, ale również znajduje swoje zastosowanie w kosmetologii – jest częstym składnikiem kremów oraz maseczek. Kosmetyki z bzem w składzie, idealnie sprawdzają się do pielęgnacji skóry starzejącej, działają zmiękczająco, przeciwzmarszczkowo i wybielająco. Ocet, który znajduje się w kwiatach rośliny, aplikowany na skórę oczyszcza i rozjaśnia jej powierzchnię. Bez można też użyć jako płukankę do włosów, która poprawia kondycję włosów i dodaje im blasku – dlatego też, możemy spotkać w drogeriach szampony i odżywki z czarnego bzu. Co ciekawe, dawniej sok z czarnego bzu używany był do garbowania brwi oraz rzęs.

Czarny bez przeciwwskazania

Kiedy nie należy korzystać z bzu? Zacznijmy od tego, że nie należy jeść surowych owoców tej rośliny! Ich trujące właściwości znikają po obróbce termicznej. Gotowe specyfiki są jednak bezpieczne nawet dla kobiet w ciąży oraz dzieci od drugiego roku życia. Nie należy jednak przekraczać sugerowanej dawki która wynosi 150 ml w przypadku soku i 50 ml syropu. W przeciwnym wypadku może występować biegunka i bóle brzucha.

Przepisy z czarnym bzem

Czarny bez możemy znaleźć w sklepach w wielu wydaniach, jak sok, syrop, dżem, nalewka z czarnego bzu, herbata z czarnego bzu i wiele więcej. Jeśli jednak lubisz samodzielnie tworzyć przetwory mamy dla Ciebie przykładowy przepis na syrop i sok z czarnego bzu.

Syrop z czarnego bzu

Do wykonania 2 litrów syropu z kwiatów czarnego bzu, potrzebujesz torby kwiatów czarnego bzu, 1 cukru, świeżo wyciśniętego soku z 2 cytryn, łyżeczkę octu jabłkowego i 2 litry wody. Oto, co należy zrobić w następujących krokach:

  • Kwiaty wsyp do dużego słoika.
  • Cukier rozpuść w garnku z gorącą wodą.
  • Po 15 minutach dodaj sok z cytryny i ocet jabłkowy.
  • Kwiaty w słoiku zalej przygotowaną miksturą.
  • Zakręć słoik i zostaw na 3 dni.
  • Odcedź zawartość np. przez gazę do butelek i syrop gotowy.
  • Przechowuj go w lodówce.

Sok z czarnego bzu

Sok z owoców czarnego bzu warto pić codziennie po maksymalnie 5 łyżeczek. Dobrze wpływa na układ odpornościowy i problemy z drogami oddechowymi. Składniki, które potrzebujesz do wykonania tej mikstury to 1 i 1/3 szklanki owoców bzu, 0,75 ml wody, 1 łyżeczkę cynamonu, 1/2 łyżeczki sproszkowanych goździków, 2 łyżki startego imbiru, 1/3 szklanki miodu. Jeśli masz już wszystkie składniki, oto co należy zrobić:

  • Owoce bzu włóż do garnka.
  • Wszystkie składniki poza miodem gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut, a następnie pozostaw do ostygnięcia.
  • Delikatnie ciepły sok przecedź przez sitko, dodaj miód, wymieszaj i przelej zawartość do słoika. Gotowe!
  • Sok z czarnego bzu przechowuj w lodówce.

Czarny bez to wspaniała roślina i warto korzystać z jej dobrodziejstw – pamiętaj jednak, aby zażywać ją jako lekarstwo z umiarem, a w przypadku poważniejszych dolegliwości lub ciąży – skonsultuj kurację z lekarzem. Chociaż czarny bez polecany jest ciężarnym – taką decyzję warto przedyskutować ze specjalistą.

Zobacz również:

Szałwia

Pokrzywa

Sandra Stempniewska
Sandra Stempniewska
Cześć, nazywam się Sandra Stempniewska i jestem redaktorką portalu scandinavia.com.pl, który powstał z pasji do podróżowania. Moim zdaniem, nic tak nie zmienia i nie otwiera człowieka, jak odkrywanie nowych zakątków świata. Chociaż jestem pasjonatką dalekich wypraw, doceniam kraje europejskie i urokliwe miejsca w Polsce. Każdy kraj posiada swoją unikatową kulturę, architekturę oraz smaki. Kuchnie świata to dla mnie nieodłączny element podróżowania. Na blogu dostarczam Wam sprawdzone wskazówki, jak bezpiecznie podróżować, co warto zobaczyć oraz jakimi środkami transportu najszybciej podróżować. Interesuje mnie również dietetyka oraz marketing internetowy. Mam nadzieję, że spędzicie dobrze czas na scandinavia.com.pl i podzielicie się ze mną, miejscami które Was urzekły!

Comments are closed.