Nasiona Chia, czyli nasiona szałwii hiszpańskiej są jednymi z najbardziej znanych, szczególnie zdrowych produktów spożywczych. Niegdyś były podstawowym pożywieniem dla Azteków i Majów, a nazwa „chia” w języku Majów oznaczało „siła”.
Te wyjątkowe nasiona warto włączyć do swojej diety. Są bogatym źródłem błonnika, witamin, minerałów, a także kwasów Omega-3. Zaleca się spożywanie do 40g w kilku porcjach w ciągu całego dnia. Z uwagi na dużą ilość błonnika należy zwiększyć ilość wypijanych płynów. Nasiona powinno się zjadać w różnych posiłkach, aby urozmaicić dietę. Można więc dodawać nasiona do porannej owsianki, do kaszy, naleśników, jogurtów, sałatek, czy ciasta chlebowego. W ten sposób zapewnimy sobie urozmaicenie każdego z tych dań, a przy okazji dostarczymy organizmowi cennych składników.
Spis treści:
ToggleW składzie tych nasion znajdziemy wiele drogocennych witamin, minerałów i składników odżywczych. Między innymi:
– mangan – jest bardzo ważny dla funkcjonowaniu układu kostno – stawowego, ma działanie antyoksydacyjne, pomaga usuwać wolne rodniki,
– magnez – odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego, wpływa na właściwe ciśnienie krwi,
– wapń – który buduje kości, mięśnie i nerwy,
– fosfor – cenny dla zdrowia kości i tkanek,
– żelazo – jest składnikiem hemoglobiny w czerwonych krwinkach, bierze udział w transporcie tlenu w organizmie,
– miedź – wpływa na prawidłowe zdrowie serca, a przy tym jest jednym z tych minerałów, których najczęściej brakuje w naszej diecie,
– selen – ma silne właściwości antyoksydacyjne, chroni przed chorobami serca i nowotworami,
– kwasy tłuszczowe Omega-3,
– białko,
– błonnik.
Ponadto, nasiona chia są bogatym źródłem:
– kwasu chlorogenowego – przeciwutleniacz, który może obniżać ciśnienie krwi,
– kwasu kawowego – substancja ta obniża stany zapalne w organizmie,
– kwercetyna – wyjątkowo silny przeciwutleniacz, który zmniejsza ryzyko chorób serca, osteoporozy i niektórych postaci nowotworów.
Regularne, ale i umiarkowane spożywanie nasion chia ma wiele właściwości prozdrowotnych. W tym:
– usprawnia pracę układu trawiennego,
– reguluje pracę serca i układu krążenia,
– wspomaga pracę mózgu,
– poprawia pamięć i koncentrację,
– wzmacniają wzrok,
– obniżają poziom tzw. złego cholesterolu,
– chronią przed rozwojem komórek rakowych,
– regulują poziom cukru we krwi,
– uzupełniają niedobory minerałów w organizmie,
– poprawia wygląd i kondycję skóry.
Szczególną cechą nasion chia jest wyjątkowo wysoka zawartość kwasów tłuszczowych. Około 75% tłuszczów zawartych w tych nasionach to Omega-3, a około 20% to kwasy Omega-6. Taka proporcja jest niezwykle korzystna dla naszego zdrowia. Ponadto, nasiona szałwii hiszpańskiej uważane są za najlepsze, roślinne źródło kwasów Omega-3. Dlatego są także doskonałym produktem dla wegetarian i wegan. Pomagają uzupełnić dietę w cenne składniki odżywcze, witaminy i minerały, a także białko, którego jest w nasionach chia bardzo dużo.
Artykuł przygotowany został przy współpracy z portalem ChwilaPrzerwy.
Kiedy docieplanie budynków ma sens? Sprawdź teraz na portalu! Skomentowano w dniu Okna tarasowe – dopasuj modele do swojej przestrzeni
Jak nowocześnie udekorować pokój? Sprawdź teraz! Skomentowano w dniu Okna tarasowe – dopasuj modele do swojej przestrzeni
Powiększone migdały? Czy to groźne? Skomentowano w dniu Badania prenatalne – na czym polegają?
Witajcie podróżnicy! Jestem Błażej Górski, a to portal dla wszystkich podróżników. Dlaczego Scandinavia? Moja pasja do podróży zaczęła się właśnie, dzięki eksploracji krajów skandynawskich. Cztery tygodnie w podróży uświadomiły mi, jak wspaniałe jest poznawanie świata, ludzi i kultur – nie wspominając już o niesamowitych widokach...