Nasiona chia – superfood idealne dla każdego

Zakalec – prawdziwa zmora świątecznych wypieków
Zakalec – prawdziwa zmora świątecznych wypieków. Jak go uniknąć?
8 listopada 2021
Lecznicze kuracje siarczkowe
Lecznicze kuracje siarczkowe
19 listopada 2021
Pokaż wszystko

Nasiona chia – superfood idealne dla każdego

Nasiona chia - superfood idealne dla każdego

Nasiona chia - superfood idealne dla każdego

- Reklama -

Nasiona Chia, czyli nasiona szałwii hiszpańskiej są jednymi z najbardziej znanych, szczególnie zdrowych produktów spożywczych. Niegdyś były podstawowym pożywieniem dla Azteków i Majów, a nazwa „chia” w języku Majów oznaczało „siła”.

Te wyjątkowe nasiona warto włączyć do swojej diety. Są bogatym źródłem błonnika, witamin, minerałów, a także kwasów Omega-3. Zaleca się spożywanie do 40g w kilku porcjach w ciągu całego dnia. Z uwagi na dużą ilość błonnika należy zwiększyć ilość wypijanych płynów. Nasiona powinno się zjadać w różnych posiłkach, aby urozmaicić dietę. Można więc dodawać nasiona do porannej owsianki, do kaszy, naleśników, jogurtów, sałatek, czy ciasta chlebowego. W ten sposób zapewnimy sobie urozmaicenie każdego z tych dań, a przy okazji dostarczymy organizmowi cennych składników.

Cenne składniki zawarte w nasionach chia.

W składzie tych nasion znajdziemy wiele drogocennych witamin, minerałów i składników odżywczych. Między innymi:
– mangan – jest bardzo ważny dla funkcjonowaniu układu kostno – stawowego, ma działanie antyoksydacyjne, pomaga usuwać wolne rodniki,
– magnez – odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego, wpływa na właściwe ciśnienie krwi,
– wapń – który buduje kości, mięśnie i nerwy,
– fosfor – cenny dla zdrowia kości i tkanek,
– żelazo – jest składnikiem hemoglobiny w czerwonych krwinkach, bierze udział w transporcie tlenu w organizmie,
– miedź – wpływa na prawidłowe zdrowie serca, a przy tym jest jednym z tych minerałów, których najczęściej brakuje w naszej diecie,
– selen – ma silne właściwości antyoksydacyjne, chroni przed chorobami serca i nowotworami,
 kwasy tłuszczowe Omega-3,
– białko,
– błonnik.

Cenne składniki zawarte w nasionach chia.
Cenne składniki zawarte w nasionach chia.


Ponadto, nasiona chia są bogatym źródłem:
– kwasu chlorogenowego – przeciwutleniacz, który może obniżać ciśnienie krwi,
– kwasu kawowego – substancja ta obniża stany zapalne w organizmie,
– kwercetyna – wyjątkowo silny przeciwutleniacz, który zmniejsza ryzyko chorób serca, osteoporozy i niektórych postaci nowotworów.

Wpływ nasion chia na organizm człowieka.

Regularne, ale i umiarkowane spożywanie nasion chia ma wiele właściwości prozdrowotnych. W tym:
– usprawnia pracę układu trawiennego,
– reguluje pracę serca i układu krążenia,
– wspomaga pracę mózgu,
– poprawia pamięć i koncentrację,
– wzmacniają wzrok,
– obniżają poziom tzw. złego cholesterolu,
– chronią przed rozwojem komórek rakowych,
– regulują poziom cukru we krwi,
– uzupełniają niedobory minerałów w organizmie,
– poprawia wygląd i kondycję skóry.

Cenne źródło kwasów Omega-3 i Omega-6

Szczególną cechą nasion chia jest wyjątkowo wysoka zawartość kwasów tłuszczowych. Około 75% tłuszczów zawartych w tych nasionach to Omega-3, a około 20% to kwasy Omega-6. Taka proporcja jest niezwykle korzystna dla naszego zdrowia. Ponadto, nasiona szałwii hiszpańskiej uważane są za najlepsze, roślinne źródło kwasów Omega-3. Dlatego są także doskonałym produktem dla wegetarian i wegan. Pomagają uzupełnić dietę w cenne składniki odżywcze, witaminy i minerały, a także białko, którego jest w nasionach chia bardzo dużo.

Artykuł przygotowany został przy współpracy z portalem https://chwilaprzerwy.pl/

- Reklama -

Komentarze są wyłączone.