Smoczy owoc – prawdziwa bomba witaminowa. Jak go jeść i jakie ma zdrowotne właściwości?

Smoczy owoc – prawdziwa bomba witaminowa. Jak go jeść i jakie ma zdrowotne właściwości?

Pitaja wrzucona do wody / fot. 4045 freepik.com

Pitaja wrzucona do wody / fot. 4045 freepik.com

Smoczy owoc znany również pod nazwą pitaja lub truskawkowa gruszka [ang. dragon fruit] to tropikalny owoc z Meksyku, Ameryki środkowej oraz uprawiany w Azji Południowo-Wschodniej. Dowiedz się, jak wygląda, jakie są jego odmiany i zalety spożywania go.

Jak wygląda i gdzie rośnie pitaja?

Pitaja jest owocem wielu gatunków kaktusów, który pochodzi z tropikalnych i subtropikalnych regionów Ameryki Środkowej i Południowej. Jest popularny w wielu krajach Azji, szczególnie w Wietnamie, Tajlandii, Filipinach, czy też Malezji. Ma bardzo charakterystyczny i interesujący wygląd. Ma owalny kształt i pokryty jest cienką, jaskrawoczerwoną lub różową skórką (kolor skórki zależy od odmiany, tak samo miąższu), która przypomina łuski smoka, od czego wzięła się nazwa smoczy owoc.

Odmiany smoczego owocu

Trzema głównymi odmianami tego owocu są:

  • Hylocereus undatus – jest to różowy smoczy owoc z białym miąższem, najpopularniejsza odmiana tego owocu. Ma delikatny, lekko słodki smak, przypominający nieco smak kiwi.
Pitaja z białym miąższem na białym tle / fot. evening_tao freepik.com
Pitaja z białym miąższem na białym tle / fot. evening_tao freepik.com
  • Hylocereus costaricensis – jest to różowy smoczy owoc z różowym miąższem. Jest nieco bardziej aromatyczna i słodsza niż pitaja biała. W smaku może przypominać połączenie kiwi, truskawek i gruszek.
Pitaja z różowym miąższem na jasno różowym tle / fot. freepik freepik.com
Pitaja z różowym miąższem na jasno różowym tle / fot. freepik freepik.com
  • Hylocereus megalanthus – jest to żółty smoczy owoc z białawym miąższem. Jest mniej popularna, ale bardzo ceniona za swój smak, który jest słodszy niż w przypadku pitaji białej. Owoce tej odmiany są mniejsze i bardziej kuliste, a łuski mniej wyraźne.
Żółty smoczy owoc z czarnymi pestkami i białym miąższem / fot.  freepik freepik.com
Żółty smoczy owoc z czarnymi pestkami i białym miąższem / fot. freepik freepik.com

Jak jeść smoczy owoc?

Owoc można jeść na surowo, od razu po przekrojeniu zjeść miąższ łyżeczką. Świetnie sprawdzi się także jako element sałatki owocowej, smoothie lub dodatek w deserach. Sprawi, że jedzenie z nim będzie bardzo smaczne, a także będzie się super prezentować, dzięki swojemu unikatowemu wyglądowi.

Jak smakuje pitaja?

Niezależnie od odmiany owoc ten ma smak podobny do kiwi. Ma małe czarne pestki w miąższu i orzeźwiający smak. Natomiast słodki smak i miękka konsystencja przypominają dojrzałą gruszkę. Co do truskawki, niektórzy uważają, że kwaskowość smoczego owocu przypomina kwaskowość truskawki. Dodatkowo żółta pitaja ma w sobie nutę miodu. Każda odmiana ma swój unikalny smak i różni się, w niektórych aspektach.

Smoczy owoc z białym miąższem, przekrojony na pół na drewnianej desce / fot. boyarkinamarina freepik.com
Smoczy owoc z białym miąższem, przekrojony na pół na drewnianej desce / fot. boyarkinamarina freepik.com

Właściwości odżywcze i witaminy pitaji

Pitaja to prawdziwa bomba witaminowa, ponieważ zawiera w sobie:

  • witaminę C odpowiadającą za odporność organizmu, jest przeciwutleniaczem – wspomaga pracę tkanek i narządów; zmniejsza uszkodzenia komórek i procesy starzenia się. Obniża także ciśnienie krwi i reguluje poziom glukozy.
  • witaminę A, która jest głównie znana z wspomagania prawidłowego procesu widzenia. Odpowiada za złuszczanie się naskórka i jego prawidłową jego powłokę. Wspiera również układ odpornościowy, stan włosów, paznokci, kości i szkliwa.
  • witaminy z grupy B są potrzebne do wytwarzania krwinek czerwonych, poprawnego funkcjonowania układu nerwowego i co najważniejsze jest potrzebna, aby wykorzystywać energię pozyskaną z jedzenia.
  • Minerały występujące w pitaji to wapń, fosfor, żelazo, które odpowiadają za budowę kości i zębów, proces krzepnięcia krwi, rozwój i funkcjonowanie mięśni, utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej, dostarczanie tlenu do narządów, prawidłową pracę serca i zmniejszenie uczucia zmęczenia.
Różowy smoczy owoc, z zielonymi łuskami na białym tle / fot. mrsiraphol freepik.com
Różowy smoczy owoc, z zielonymi łuskami na białym tle / fot. mrsiraphol freepik.com

Pitaja smoczy owoc, truskawkowa gruszka to tropikalny owoc, który jest coraz bardziej popularny i ma świetny wpływ na nasz organizm. Pomaga w ogólnym jego funkcjonowaniu, przy czym ma mało cukru i kalorii, więc każdy może go jeść bez obaw. W dodatku świetnie smakuje i łatwo się go je – wystarczy przekroić i wydrążyć ze środka miąższ.

Karolina Borkowska
Karolina Borkowska
Cześć, jestem Karolina, bardzo lubię poznawać kulturę innych krajów oraz interesuję się technologią i zdrowym odżywianiem.

Comments are closed.