Czym jest burrata i jak ją wykorzystać?

Rozcięta na pół burrata z sałatą, pomidorami i granką / fot. pikisuperstar freepik.com

Rozcięta na pół burrata z sałatą, pomidorami i granką / fot. pikisuperstar freepik.com

Burrata to wyjątkowy biały ser, specjał włoskiego regionu Apulia. Nazywany wykwintną siostrą mozzarelli, zyskuje coraz większą popularność przez swój przepyszny smak i delikatną strukturę. Dowiedz się, jak produkowana jest burrata, jakie może mieć zastosowanie w kuchni i jak smakuje.

Skąd pochodzi burrata?

Burrata wywodzi się z Włoch, z obszaru regionu Apulii, a początek jego produkcji sięga XX wieku, na farmie Bianchini w mieście Andria, w Murgii. Podobno współczesna burrata jest wynikiem eksperymentów lokalnych serowarów, którzy szukali sposobów na wykorzystanie resztek mozzarelli. Burrata obecnie jest produkowana nie tylko we Włoszech, a też np. w Stanach Zjednoczonych. Jednakże oryginalna Burrata di Andria pochodzi jedynie z regionu Apulii, to tam muszą się odbywać wszystkie procesy produkcji i przetwarzania surowców. Burrata di Andria jest objęta chronionym oznaczeniem geograficznym, dopisana do Aneksu XI, w klasie 1.3 „Sery” od 21 listopada 2016 roku.

Z czego produkuje się burratę?

Burrata jest produkowana z krowiego lub czasem bawolego mleka, z podpuszczki – jest to enzym trawienny, który znajduje się w dużych ilościach w śluzówce żołądków młodych ssaków. Wykorzystywana do produkcji serów podpuszczkowych, jakim jest burrata; oraz ze śmietany. Podpuszczka zsiada ciepłe mleko, następnie skrzep mozzarelli zanurza się w gorącej serwatce bądź osolonej wodzie, jest ugniatany i ciągnięty. Kolejno kształtuje się go w torebkę, wkłada do środka resztki mozzarelii i zalewa świeżą śmietaną. Tradycyjnie owija się ją liśćmi złotogłowu, a czubek zwilża się odrobiną serwatki. Gdy liście są nadal zielone, jest to znak, że ser jest świeży.

Burrata rozcięta na plasterkach pomidorów z listakim bazylii, idealne do śniadania / fot. valeria_aksakova freepik.com
Burrata rozcięta na plasterkach pomidorów z listakim bazylii, idealne do śniadania / fot. valeria_aksakova freepik.com

Wygląd i struktura sera

Burrata ma kształt kulki lub woreczka o niewielkich rozmiarach (ok. 10 cm średnicy), ma biały, bądź lekko kremowy kolor. Zewnętrzna warstwa jest stała, wykonana z cienkiej, elastycznej mozzarelii, natomiast po przekrojeniu wypływa wnętrze w stylu mieszanki stracciatelli i śmietany, które dają miękką i przyjemną konsystencję kremowego sosu.

Smak burraty

Ten biały ser jest bardzo delikatny w smaku, lekko maślany i słodki. Rozpływa się w ustach, dzięki kremowemu środku. Można w niej także wyczuć subtelną słoność, co dodaje głębi smaku tak samo, jak kontrast tekstur między kremowym środkiem a sprężystą powłoczką.

Zastosowanie burraty w kuchni

Oto kilka sugestii na zastosowanie burraty podczas przyrządzania codziennych dań:

  • Burrata najlepiej smakuje podana na świeżo.
  • Można ją jeść samą, jako przystawkę, np. na desce serów.
  • Świetnie smakuje w połączeniu z pomidorami, bazylią, rukolą, oliwą z oliwek, szynką parmeńską, grillowanymi warzywami, awokado.
  • Jest idealnym dodatkiem do kanapek, tostów, grzanek i krakersów.
  • Dobry pomysłem jest także wykorzystanie jej na pizzy, do makaronu lub w sałatce.
  • To bardzo uniwersalny ser, który można łączyć z dowolnymi składnikami wedle uznania.
  • Najlepiej podawać ją w temperaturze pokojowej.
Rozcięta burrata na pizzy, jako dobry, serowy dodatek / fot. freepik freepik.com
Rozcięta burrata na pizzy, jako dobry, serowy dodatek / fot. freepik freepik.com

Jak ją przechowywać?

Burrata po zakończeniu produkcji szybko jest pakowana w pojemniki z wodą lub solanką, aby zachować jej wilgotność i świeżość. W sprzedaży może być dostępna w różnych rozmiarach – od małych kul po większe formy. Przechowywana jest zazwyczaj w lodówkach i spożywana w krótkim czasie, najlepiej w ciągu kilku dni od produkcji.

Wartości odżywcze sera

Ser burrata jest bardzo bogaty w wapń i białko. Dostarcza witaminy z grupy B, które wzmacniają odporność i mają dobry wpływ na układ nerwowy. Białko jest podstawowym budulcem ludzkiego organizmu, zwłaszcza tkanek i kości. Natomiast wapń odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi. Spożywanie burraty, jak każdego produktu nabiałowego dostarcza nam odpowiednie ilości wartości odżywczych i witamin. W 100 g produktu jest około 250 cal.

Burrata z pomidorkami cherry i pieczywem na talerzu / fot. freepik freepik.com
Burrata z pomidorkami cherry i pieczywem na talerzu / fot. freepik freepik.com

Burrata to idealny dodatek do śniadań, a także innych dań pełnych warzyw i owoców. Wzbogaca nasze posiłki i dodaje niesamowity smak do każdego z nich. Jest również idealnym zamiennikiem dla zwykłej mozzarelii, dzięki swojej teksturze kremowego wnętrza.

Karolina Borkowska
Karolina Borkowska
Cześć, jestem Karolina, bardzo lubię poznawać kulturę innych krajów oraz interesuję się technologią i zdrowym odżywianiem.

Comments are closed.