Owoce kiwi na rynku są bardzo popularne. Pochodzą od aktinidii chińskiej – Actinidia deliciosa, które naturalnie rosną w Chinach ze względu na zbyt chłodny klimat panujący w Polsce. Inne kraje w których kiwi są uprawiane to: Hiszpania, Włochy, Grecja, Francja i Nowa Zelandia.
W Polsce mogą być uprawiane dwa rodzaje gatunków tego owocu: aktinidia ostrolistna – Aktinidia arguta i aktinidia pstrolistna – Aktinidia colomicta. Jeden oraz drugi gatunek jest bardzo podobny w uprawie i różni się wyłącznie zabarwieniem liści i wysokością.
Spis treści:
ToggleOwoc kiwi to mięsista i kulista roślina z licznymi nasionami tkwiącymi w środku miąższu. W zależności od gatunku owoce te również różnią się barwą i smakiem. Bardzo cenione są ich właściwości odżywcze i aromaty smakowe. Kiwi zawiera duże ilości witaminy C, która wpływa bardzo dobrze między innymi na odporność organizmu oraz jest również bardzo bogate w witaminę A, E, K, żelazo, wapń i kwas foliowy. Przez zawarte witaminy ma właściwości odżywcze, odchudzające i przeczyszczające, które są dla organizmu cennymi właściwościami. Owoce są również polecane na obniżanie ciśnienia i warto zaznaczyć posiadają właściwości antynowotworowe.
Kiwi najlepiej rozwija się w ciepłych krajach, więc jeśli uprawiamy te owoce w ogrodzie należy zapewnić im odrębne i ciepłe miejsce. Uprawiane rośliny w dobrych warunkach na pewno zakorzeni plon, którego smakiem owocu będziemy mogli się w niedługim czasie delektować. Dla uprawianego gatunku w Polsce najlepsza będzie gleba zasobna ale koniecznie przepuszczalna o lekko kwaśnym pH 5,5 – 6,5. Przy panujących w Polsce warunkach klimatycznych ważne jest podlewanie rośliny, co ma wyjątkowo istotny wpływ na siłę wzrostu, kondycje i plonowanie owocu. Również ważne jest odpowiednie podlewanie krzewów w sezonie letnim, ponieważ w tym czasie nawodnienie gleby musi być większe. Warto zaznaczyć, że nadmiar wody może ograniczyć zawartość powietrza w glebie co dodatkowo stworzy sprzyjające warunki rozwojowi patogenów glebowych.
Młode rośliny są bardziej wrażliwsze na mróz niż te dojrzałe, dlatego przy pierwszej zimie należy dobrze zabezpieczyć roślinę przed mrozem przez kopczykowanie korą i okrywanie agrowłókniną. Dodatkową zaletą kiwi jest brak szkodników i chorób przez co roślinę możemy uprawiać w sposób ekologiczny. Kiwi wspina się na ogrodzeniach, wyższych pniach, dlatego wymagane są do wzrostu podpory z cienkimi elementami – druty, listwy i itp. Owoce tych roślin pięknie prezentują się w rozroście na pergolach ponad miejscami do odpoczynku czy przy innego rodzaju konstrukcjach ogrodowych jak np. altany. Szczególnie ważne jest unikanie zbyt dużych dawek azotu, zwłaszcza na glebie bardziej żyznej. Dobremu owocowaniu kiwi sprzyjają nawozy potasowe i fosforowe tym bardziej te zasadzone jesienią. Należy zaznaczyć, że bez względu na to czy roślina ma być przeznaczona do spożycia, czy do ozdoby trzeba ją regularnie i właściwie przycinać. Pierwsze cięcie wykonuje się wczesną zimą, natomiast w przypadku dojrzalszych owoców już jesienią. Podcinanie rośliny pod koniec zimy, tym bardziej po nagłym ociepleniu może spowodować mocniejszy wyciek soku przy czym narazimy owoc co bardziej osłabi roślinę.
Kiwi hodowane we własnym ogrodzie na pewno nie będą takim owocem, które kupujemy w sklepie czy jadamy w cieplejszych krajach świata ale przy dobrym zapewnieniu roślinie odpowiednich warunków, owoce kiwi uprawianego w naszym kraju na pewno będą nadawały się również do zjedzenia. Warto spróbować wyhodować roślinę w ogrodzie.
Podróż z bagażem podręcznym na 2 tygodnie: jak się spakować? Skomentowano w dniu Przewodnik po budżetowych destynacjach: Europa i Azja
Podróż z bagażem podręcznym na 2 tygodnie: jak się spakować? Skomentowano w dniu Jak znaleźć najlepsze oferty lotnicze: poradnik od A do Z
Jak tanio zorganizować wyjazd do Europy i Azji? Poradnik Skomentowano w dniu Jak znaleźć najlepsze oferty lotnicze: poradnik od A do Z
Witajcie podróżnicy! Jestem Błażej Górski, a to portal dla wszystkich podróżników. Dlaczego Scandinavia? Moja pasja do podróży zaczęła się właśnie, dzięki eksploracji krajów skandynawskich. Cztery tygodnie w podróży uświadomiły mi, jak wspaniałe jest poznawanie świata, ludzi i kultur – nie wspominając już o niesamowitych widokach...