Grecja poza sezonem, czyli co robić w Grecji zimą
30 października 2021
Gdzie wybrać się na rower? - popularne polskie trasy rowerowe
Gdzie wybrać się na rower? – popularne polskie trasy rowerowe
8 listopada 2021
Pokaż wszystko

Dieta cukrzycowa – zasady, porady, jadłospis

dieta cukrzycowa

dieta cukrzycowa - zasady, porady, jadłospis/ foto: canva.com

- Reklama -

Dieta cukrzycowa, to dieta przeznaczona dla osób chorujących na cukrzycę. Sposób żywienia jest bardzo istotny, aby pacjent mógł cieszyć się komfortowym zdrowiem. Leczenie farmakologiczne jest niezbędne, ale sposób odżywiania i aktywność ruchowa dodatkowo korzystnie wpływają na poziom glukozy w organizmie. Przestrzeganie wszelkich zasad jest kluczem do utrzymania zdrowia – odpowiednia dieta jest ważnym tego elementem.

Dieta cukrzycowa rodzaje

Dieta cukrzycowa jest zalecana wszystkim chorym na cukrzycę, dwie najbardziej podstawowe typy cukrzycy, co:

  • cukrzyca typu I – dotyka najczęściej dzieci lub młodych dorosłych. Jest to tzw. cukrzyca insulinozależna, o podłożu autoimmunologicznym i polega na niszczeniu komórek trzustkowych produkujących insulinę.
  • cukrzyca typu II – zazwyczaj występuje u osób powyżej 40 roku życia. W tym przypadku pojawia się niewłaściwe działanie insuliny w tkankach, a to prowadzi do podwyższenia poziomu cukru we krwi. Odpowiedzialne za jej rozwój są czynniki genetyczne i środowiskowe. Często związana jest z otyłością i nadciśnieniem.

Dieta cukrzycowa zasady

Celem stosowania diety cukrzycowej jest zapobieganie wystąpieniu możliwych powikłań choroby, w tym m.in.: stopy cukrzycowej, nefropatii, retinopatii. W przypadku cukrzycy typu II, bardzo ważne jest zmniejszenie masy ciała, jeśli występuje nadwaga. Jedną z zasad zdrowej diety cukrzycowej jest systematyczność, a zatem regularne spożywanie 5 posiłków, z odstępami 3-4 godzinnymi. Nie należy podjadać między posiłkami. Należy także przestrzegać zasad związanych z tym, co może jeść osoba z cukrzycą, a czego powinna unikać.

Indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny to klasyfikacja żywności na podstawie wpływu na poziom glukozy we krwi po spożyciu danego produktu. Nie chodzi tylko o to, co jemy – ale też w jaki sposób jemy. To znaczy, że obróbka ma znaczny wpływ na poziom indeksu glikemicznego, np.: surowa marchewka ma niski indeks glikemiczny, zaś gotowana – duży. Ważne jest zatem, aby zapoznać się z indeksem glikemicznym i sprawdzić wartości każdego produktu. Przykładowo, niski IG to produkty mieszczące się w przedziale od 0 do 40 IG. Średni IG wynosi 50-70, a w tym zawarte są takie produkty, jak lody, banany, czy spaghetti. Wysoki IG wynosi od 70 do 100, a produkty zawierające wysoki wskaźnik IG to m.in.: białe pieczywo, gofry, frytki, krakersy, arbuz.

Dieta cukrzycowa co wolno a co nie?

Co zatem można spożywać podczas diety cukrzycowej, a czego unikać? Sprawdźmy!

Dieta cukrzycowa – co można jeść?

  • Pieczywo pełnoziarniste, razowe.
  • Grube kasze, płatki owsiane, jęczmienne, ryż brązowy.
  • Makarony pełnoziarniste.
  • Warzywa surowe.
  • Owoce do 200-300 gramów dziennie, mniej słodkie lub mniej dojrzałe.
  • Nasiona strączkowe: fasola, groch, soczewica.
  • Nabiał: chude białe sery , kefiry, jogurty naturalne.
  • Ryby z rusztu, grilla, duszone lub gotowane na parze.
  • Mięso: indyk, kurczak bez skóry, królik. 
  • Tłuszcze: oleje roślinne zawierające jednonienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak: oliwa z oliwek, olej rzepakowy.

Dieta cukrzycowa czego unikać?

Jakich produktów należy bezwzględnie unikać podczas stosowania diety cukrzycowej?

  • tłuste mięsa: wołowina, wieprzowina, baranina, niskiej jakości kiełbasy i wędliny.
  • większość produktów zbożowych bezglutenowych.
  • płatki ryżowe, jaglane, płatki kukurydziane.
  • kasza jaglana, kukurydziana, biały ryż.
  • słodycze, drożdżówki, wypieki cukiernicze, cukier, miód.
  • chleb pszenny.
  • słodkie napoje gazowane, soki, nektary.
  • gotowana dynia, ziemniaki, bób.
  • owoce suszone słodzone.
  • owoce z puszki, kandyzowane.
  • dojrzałe banany, arbuz.
  • słodzone jogurty smakowe i inne przetwory mleczne.
  • alkohol.

Dieta cukrzycowa w ciąży

Cukrzyca ciążowa, objawia się u pacjentki, w momencie, kiedy w ciążę zachodzi kobieta chorująca na cukrzycę lub gdy pierwsze zaburzenia glikemii są diagnozowane w czasie ciąży. Podstawowym zaleceniem w tym przypadku jest stosowanie diety cukrzycowej, która będzie miała na celu normalizację glikemii. Pacjentka w ciąży, u której zdiagnozowano cukrzycę, powinna być pod ścisłą opieką lekarza i dietetyka, którzy odpowiednio dobiorą dietę pod zdrowie matki i dziecka.

Dieta cukrzycowa jadłospis

Dieta cukrzycowa nie musi być nudną dietą, a przy odpowiednim podejściu, jest szansa na urozmaicone posiłki. Sprawdźmy, przykładowy jadłospis:

  • Śniadanie: owsianka ze słonecznikiem i jagodami.
  • II Śniadanie: kanapka z kromki chleba żytniego pełnoziarnistego, posmarowana margaryną miękką z plasterkiem wędliny.
  • Obiad: zupa krem z pomidorów, chuda cielęcina duszona z selerem naciowym, pomidorami, pieczarkami, 2 ziemniaki gotowane.
  • Podwieczorek: koktajl truskawkowy
  • Kolacja: sałatka z twarogiem

Cukrzyca, choć niesie ze sobą pewne ograniczenia, jednak przy świadomym i systematycznym stosowaniu się zaleceń, może pozostać w cieniu i nie rozwijać się. Leczenie farmakologiczne, aktywność fizyczna, zdrowia dieta, to wszystko wpływa na poprawę zdrowia pacjenta. Warto zatem podejść świadomie do diety cukrzycowej, aby móc cieszyć się dobrym zdrowiem.

Sprawdź inną naszą dietę zdrowotną:

Dieta lekkostrawna – co jeść, porady, jadłospis – Scandinavia – czasopismo online

- Reklama -

Komentarze są wyłączone.