Nafplio – hotele, atrakcje, informacje
29 października 2021
37 najlepszych plaż w Grecji
29 października 2021
Pokaż wszystko

Dieta lekkostrawna – co jeść, porady, jadłospis

Dieta lekkostrawna

Dieta lekkostrawna - co jeść, porady, jadłospis/ foto: canva.com

- Reklama -

Dieta lekkostrawna to dieta lecznicza, która jest stosowana przy chorobach żołądka lub jelit, ale także w trakcie rekonwalescencji pacjenta po operacji. Dietę lekkostrawną zaleca się także osobom starszym, choć nie tylko. Dla kogo zatem przeznaczona jest dieta lekkostrawna? Jakie są jej najważniejsze zasady i założenia? Co można jeść, a czego należy unikać? Jak wygląda przykładowy jadłospis? Zapraszamy do artykułu.

Dieta lekkostrawna – zasady

Dieta lekkostrawna, znana też jako dieta łatwostrawna charakteryzuje się eliminacją ciężkostrawnych produktów w posiłkach. Nie zmienia to jednak faktu, że to, co jemy podczas takiej diety powinno dostarczać do organizmu odpowiednią ilość energii, witamin i minerałów. Celem diety lekkostrawnej jest zadbanie o przewód pokarmowy lub narząd, który jest najbardziej wrażliwy, a także złagodzenie dolegliwości przewodu pokarmowego, co ostatecznie prowadzić ma do polepszenia stanu zdrowia. Posiłki ciężkostrawne długo zalegają w żołądku wywołując wzdęcia, a tym samym obciążając organizm. Jakie są najważniejsze zasady dotyczące diety lekkostrawnej?

  • Spożywanie 4-5 lekkostrawnych posiłków w ciągu dnia, w regularnych odstępach czasu, w mniejszych ilościach, czyli zasada: częściej, ale mniej.
  • Wypijanie co najmniej 1,5 litra wody.
  • Spokojne, powolne i dokładne gryzienie i rzucie jedzenia.

Dieta lekkostrawna – co jeść?

Zasady związane ze sposobem żywienia podczas stosowania diety łatwostrawnej nie są trudne. Przede wszystkim należy pamiętać, aby posiłki były przygotowywane na wodzie, parze, pieczone: w folii, rękawie lub naczyniu żaroodpornym. Lekkostrawne produkty, które warto ująć w swojej lekkostrawnej diecie, to m.in.:

  • zboża: pieczywo jasne, kasza (jęczmienna, jaglana, manna), makarony drobne białe, biały ryż, płatki jaglane i ryżowe, mąka pszenna
  • produkty mleczne: mleko, kefir, jogurt naturalny
  • jaja: na parze lub omlet
  • chude mięsa, wędliny i ryby
  • warzywa gotowane lub przetarte: ziemniaki, buraki, szpinak, marchew
  • surowe warzywa: pomidor bez skórki, sałata
  • owoce: maliny, truskawki, borówki, banany, jabłka pieczone
  • napoje: woda niegazowana, kompoty
  • cukier, miód, dżemy bez pestek
  • desery: musy owocowe, kisiele, biszkopty

Czego nie jeść?

Stosując dietę lekkostrawną należy przestrzegać określonych zasad i nie jeść posiłków smażonych, a także tych z mikrofali, jak również:

  • produkty zbożowe: pieczywo z pełnego ziarna, razowe, grube kasze
  • jaja smażone lub na twardo
  • tłuste wędliny, ryby (kiełbasa, dziczyzna, łosoś)
  • warzywa strączkowe, cebula, czosnek, kapusta
  • desery: torty, kremy, ciasta
  • napoje gazowane, słodkie, alkohol

Dieta łatwostrawna skazania

Komu dedykowana jest dieta lekkostrawna? Jakie są czynniki wskazujące na zastosowanie tej diety?

  • choroby trzustki
  • stany zapalne jelit
  • choroby nowotworowe przewodu pokarmowego
  • infekcje pochodzenia wirusowego i bakteryjnego z towarzyszącą im gorączką
  • choroby trzustki i wątroby
  • nadmierna pobudliwość jelita grubego
  • choroby nerek i układu moczowego
  • przewlekłe choroby układu oddechowego z towarzyszącą rozedmą płucną
  • choroby zapalne błony śluzowej żołądka

Dieta lekkostrawna a odchudzanie

Samo słowo dieta, najczęściej kojarzy się z szansą na zgubienie zbędnych kilogramów, ale celem diety lekkostrawnej nie jest utrata masy ciała. Na tej diecie raczej nie schudniemy ze względu na ograniczenia w podaży błonnika, dlatego polecane przez nas diety pomagające pozbyć się zbędnych kilogramów to m.in.: Dieta keto – na czym polega? Efekty, zasady, przepisy – Scandinavia – czasopismo online i Dieta norweska, jadłospis, opinie, efekty, menu (scandinavia.com.pl).

Dieta lekkostrawna jadłospis

Przy przejściu na dietę przygotowanie jadłospisu może przynieść nam pewne trudności, dlatego prezentujemy Wam przykładowy jadłospis:

Śniadanie

Bułka pszenna z wędliną i pomidorem bez skórki lub 2 jajka sadzone z bułką posmarowaną masłem

II śniadanie

Twaróg 100 g z łyżką jogurtu naturalnego lub biszkopty i nektarynka bez skórki.

Obiad

Pieczona pierś z kurczaka z białym ryżem i gotowanymi burakami lub pieczony schab z ugotowanymi ziemniakami i marchewką

Podwieczorek

Gotowana fasola szparagowa z dodatkiem łyżki masła lub szklanka maślanki

Kolacja

Zupa krem z cukinii lub krem z dyni z mlekiem kokosowym.

Dieta lekkostrawna to przede wszystkim dieta lecznicza, a zatem szukając sposobu na utratę kilogramów, warto poszukać innego sposobu żywienia. Wbrew niektórym opiniom, dieta lekkostrawna nie musi być nudna i bezsmakowa. Spora ilość produktów, które można jeść podczas stosowania tej diety, pozwala na rozmaite zmiany jadłospisu. W trosce o zdrowie i przy zaleceniu lekarzy, dobrze jest zdecydować się lekko zjeść.

- Reklama -

Komentarze są wyłączone.