Dieta lekkostrawna - co jeść, porady, jadłospis/ foto: canva.com
Dieta lekkostrawna to dieta lecznicza, która jest stosowana przy chorobach żołądka lub jelit, ale także w trakcie rekonwalescencji pacjenta po operacji. Dietę lekkostrawną zaleca się także osobom starszym, choć nie tylko. Dla kogo zatem przeznaczona jest dieta lekkostrawna? Jakie są jej najważniejsze zasady i założenia? Co można jeść, a czego należy unikać? Jak wygląda przykładowy jadłospis? Zapraszamy do artykułu.
Dieta lekkostrawna, znana też jako dieta łatwostrawna charakteryzuje się eliminacją ciężkostrawnych produktów w posiłkach. Nie zmienia to jednak faktu, że to, co jemy podczas takiej diety powinno dostarczać do organizmu odpowiednią ilość energii, witamin i minerałów. Celem diety lekkostrawnej jest zadbanie o przewód pokarmowy lub narząd, który jest najbardziej wrażliwy, a także złagodzenie dolegliwości przewodu pokarmowego, co ostatecznie prowadzić ma do polepszenia stanu zdrowia. Posiłki ciężkostrawne długo zalegają w żołądku wywołując wzdęcia, a tym samym obciążając organizm. Jakie są najważniejsze zasady dotyczące diety lekkostrawnej?
Zasady związane ze sposobem żywienia podczas stosowania diety łatwostrawnej nie są trudne. Przede wszystkim należy pamiętać, aby posiłki były przygotowywane na wodzie, parze, pieczone: w folii, rękawie lub naczyniu żaroodpornym. Lekkostrawne produkty, które warto ująć w swojej lekkostrawnej diecie, to m.in.:
Stosując dietę lekkostrawną należy przestrzegać określonych zasad i nie jeść posiłków smażonych, a także tych z mikrofali, jak również:
Komu dedykowana jest dieta lekkostrawna? Jakie są czynniki wskazujące na zastosowanie tej diety?
Samo słowo dieta, najczęściej kojarzy się z szansą na zgubienie zbędnych kilogramów, ale celem diety lekkostrawnej nie jest utrata masy ciała. Na tej diecie raczej nie schudniemy ze względu na ograniczenia w podaży błonnika, dlatego polecane przez nas diety pomagające pozbyć się zbędnych kilogramów to m.in.: Dieta keto – na czym polega? Efekty, zasady, przepisy – Scandinavia – czasopismo online i Dieta norweska, jadłospis, opinie, efekty, menu (scandinavia.com.pl).
Przy przejściu na dietę przygotowanie jadłospisu może przynieść nam pewne trudności, dlatego prezentujemy Wam przykładowy jadłospis:
Bułka pszenna z wędliną i pomidorem bez skórki lub 2 jajka sadzone z bułką posmarowaną masłem
Twaróg 100 g z łyżką jogurtu naturalnego lub biszkopty i nektarynka bez skórki.
Pieczona pierś z kurczaka z białym ryżem i gotowanymi burakami lub pieczony schab z ugotowanymi ziemniakami i marchewką
Gotowana fasola szparagowa z dodatkiem łyżki masła lub szklanka maślanki
Zupa krem z cukinii lub krem z dyni z mlekiem kokosowym.
Dieta lekkostrawna to przede wszystkim dieta lecznicza, a zatem szukając sposobu na utratę kilogramów, warto poszukać innego sposobu żywienia. Wbrew niektórym opiniom, dieta lekkostrawna nie musi być nudna i bezsmakowa. Spora ilość produktów, które można jeść podczas stosowania tej diety, pozwala na rozmaite zmiany jadłospisu. W trosce o zdrowie i przy zaleceniu lekarzy, dobrze jest zdecydować się lekko zjeść.