Wrzesień w warzywniku

Wrzesień to niezwykle pracowity okres w ogródku warzywnym. Ostatnie sprzątanie, pielenie, zabezpieczanie, usuwanie starych i chorych roślin, gromadzenie kompostu. To również nawożenie i przygotowywanie gruntu pod kolejne sadzonki i przyszłoroczne zbiory. Jakie jeszcze czynności wykonywać w warzywniku we wrześniu?

Wrzesień to bez wątpienia prawdziwy miesiąc obfitości, ale i intensywnego planowania. Lista zbieranych przez ogrodników plonów jest niezwykle bogata: fasola, ogórki, cukinia, jabłka, gruszki, pigwa, nieszpułka, dynia letnia, papryka, pomidory, kalafior, rzodkiew biała. Wrzesień to również idealny okres na zrobienie zimowych zapasów z warzyw korzeniowych, jak marchew, seler, buraki ćwikłowe, których nadmiar można zamrozić i cieszyć się nimi w środku zimy. Wszystkie delikatne warzywa jak pomidory, dynie, fasolę, które nie są odporne na niskie temperatury, należy zebrać przed pierwszymi przymrozkami. Nie należy zapomnieć o posadzonych ziołach (np. tymianku), mięcie i pietruszce, które również można wysuszyć i zamrozić. Alternatywnie można przechowywać je w umieszczonych w ciemnym miejscu słoikach. Wszystkie prace w warzywniku należy wykonywać w miarę sprawnie i systematycznie. Trzeba mieć na uwadze nadchodzące spadki temperatury, które dla wielu warzyw mogą okazać się zgubne. 

Wrzesień w warzywniku
Wrzesień w warzywniku

Jakie nasiona warzyw sieje się we wrześniu?

Koniec ciepłych i słonecznych dni nie oznacza, że praca w warzywniku związana będzie tylko z intensywnymi zbiorami. Wraz z początkiem września należy przystąpić do zasiania warzyw, wytrzymałych na chłodne temperatury. Wysiewanie warzyw z nasion nie wymaga wiedzy, czy wykonywania skomplikowanych czynności ogrodniczych. Dodatkowo nasiona są tanie i łatwo się w nie zaopatrzyć w sklepach online. Z nasion warzyw do sadzenia we wrześniu idealnie sprawdzają się: roszpunka (roszponka warzywna), rukola (rokietta siewna) i gatunki orientalne, jak np. kapusta mizuna. Możliwość przetrwania niższych temperatur (a nawet mrozu), pozwoli cieszyć się liśćmi sałaty nawet do połowy listopada. Bez problemu przezimują one w szklarni lub tunelu. Nie można zapomnieć o zasianiu rzeżuchy, szpinaku, szczypiorku, bobu i rzodkiewki. Rzeżuchy i rzodkiewki nie należy siać obok siebie ze względu na negatywny wzajemny wpływ. Aby cieszyć się bogatym plonem i ładnym kształtem rzodkiewek nie należy ich siać zbyt głęboko. Wrzesień to też dobry czas na wysianie koperku. Sposób jego wysiewania jest niezwykle prosty i całkowicie dowolny: można go rozsiać pomiędzy innymi warzywami bez konieczności przykrywania warstwą ziemi. Jeżeli lubimy zioła i chcemy cieszyć się świeżym naparem aromatycznej herbatki wiosną, do wysiania we wrześniu sprawdzają się szałwia lekarska i melisa lekarska. 

Jakie warzywa sadzić we wrześniu?

Zbiory warzyw we wrześniu pozwolą nam zgromadzić solidne zapasy na kolejne miesiące. Jeżeli chcemy nadal cieszyć się warzywami z własnego przydomowego warzywniaka lub działki, to właśnie ten okres jest najlepszy. Wybór warzyw, które sadzi się we wrześniu, jest równie liczny. Każdy zapalony ogrodnik znajdzie coś dla siebie. Rodzaj sadzonych wczesną jesienią roślin zależy od indywidualnych upodobań. Zdecydowanie warto posadzić w tym miesiącu czosnek, co zapewni udane zbiory w lipcu kolejnego roku. Idealnym wyborem jest cebula i szalotka. Nie tylko są niezwykle łatwe w uprawie. Ich ogromnym walorem jest bezproblemowe przechodzenie okresu zimowego. Spośród innych warzyw możemy zasadzić w swoim warzywniku kalafior, kalarepę, brukiew, boćwinę, szpinak, ziemniaki, czy mniej znane jak bulwiasty topinambur. 

Błażej Górski
Błażej Górski
Jestem Błażej Górski, a scandinavia.com.pl to portal dla wszystkich pasjonatów podróży. Moja fascynacja Skandynawią zainspirowała mnie do dzielenia się relacjami z podróży, poradami oraz informacjami dla podróżujących. Znajdziesz tu nie tylko opisy miejsc, ale także praktyczne wskazówki, kulinarne ciekawostki i inspiracje do kolejnych wypraw.

Comments are closed.