Curry – co to jest? Jak przyrządzić curry z kurczaka, curry warzywne

Szałwia lecznicza
Szałwia – charakterystyka, właściwości lecznicze
28 marca 2022
Czarny bez
Czarny bez właściwości, zastosowanie, przetwory – wszystko co warto wiedzieć
4 kwietnia 2022
Pokaż wszystko

Curry – co to jest? Jak przyrządzić curry z kurczaka, curry warzywne

Curry przepisy

Curry/ foto: canva.com

- Reklama -

Curry to popularny i smakowity sposób przyrządzania potraw pochodzący z kuchni indyjskiej. Czy wiesz w jaki sposób możesz przyrządzić dania z curry w swojej własnej kuchni? Zaskocz swoich bliskich, przyjaciół albo zrób tylko dla siebie kulinarną ucztę.

Curry – indyjskie smaki w Twojej kuchni

Sama nazwa curry pochodzi od tamilskiego słowa kari, co oznacza po prostu „sos”. W Europie nazwa ta kojarzy się bardziej z mieszanką sproszkowanych przypraw, tzw: proszek curry lub angielskie curry. Wprowadzili brytyjscy kolonizatorzy wracający z Indii do swojej ojczyzny w XVIII wieku, aby mieć przy sobie mieszankę tych wspaniałych przypraw. Oznacza to zatem, że curry w Indiach jest sposobem przygotowania potraw, zaś w Polsce oznacza mieszankę gotowych przypraw dostępną w sklepie. Nie ma jednak jednego sposobu przyrządzania curry, istnieje bowiem wiele odmian, które swoją różnicę w smaku zawdzięczają odpowiedniemu doborowi kompozycji przypraw, czyli masali. Przyrządzana jest ona bieżąco, ocierana ze świeżych składników w moździerzu. Dobór przypraw do potrawy zależy od regionu, ale też indywidualnych gustów kulinarnych. Najczęściej występującymi przyprawami, są:

  • kurkuma
  • imbir
  • kolendra
  • pieprz czarny
  • gorczyca czarna
  • sól
  • kmin rzymski
  • chili
  • gałka muszkatołowa
  • czosnek pospolity
  • cynamon
  • goździki
  • kardamon
  • szalotka.

Skoro już wiemy trochę więcej o samej przyprawie, przejdźmy do najciekawszych i najpopularniejszych przepisów.

Kurczak curry przepis

Kurczak curry z warzywami i ryżem to jedna z popularniejszych w Polsce sposobów na przyrządzanie tego dania. Jest proste w przygotowaniu i bez wątpienia smaczne.

Składniki na 2 porcje:

  • 1 filet z kurczaka,
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 2 łyżeczki oleju roślinnego
  • 1 ząbek czosnku
  • pół cebuli
  • pół papryki czerwonej
  • 2/3 szklanki zielonej fasolki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 200 ml mleka kokosowego

Oto co należy wykonać w zaledwie kilku prostych krokach:

  1. Oczyść z błonek mięso kurczaka, następnie pokrój je na kawałki około 2 cm, podobnie jak paprykę. Czosnek i cebulę należy pokroić na cienkie plasterki.
  2. Podgrzej fasolkę na parze przez około 5 minut.
  3. Rozgrzej olej na patelni, dodaj pastę curry i podsmaż przez około pół minuty. Następnie dodaj czosnek i podsmaż przez kolejne 30 sekund, następnie dodaj kawałki kurczaka i smaż je około 2 minuty.
  4. Dodaj cebulę oraz paprykę i czosnek, podsmażaj przez 2 minuty, dodaj fasolkę, a całość zalej mlekiem kokosowym. Następnie dodaj cukier, sos sojowy, wymieszaj wszystkei składniki i gotuj przez około 5 minut lub do czasu, aż sos nieco odparuje.
  5. Podaj z ryżem jaśminowym i kolendrą.

Smacznego!

Curry z kurczakiem i ryżem
Kurczak curry/ foto: canva.com

Curry wegetariańskie – curry z warzywami

Dania z curry możliwe są do przygotowania bez składników mięsnych. Jeśli więc stosujesz dietę wegetariańską lub chcesz zasmakować potrawy bez kurczaka, oto wszystko co musisz przygotować!

Składniki 4 porcje

  • 60 ml sosu sojowego,
  • 120 ml mleczka kokosowego,
  • 3,5 łyżeczki skrobi kukurydzianej,
  • 1 łyżeczka startego imbiru,
  • jedna posiekana cebula,
  • jeden rozgnieciony ząbek czosnku,
  • około 500 g warzyw: jedna papryka czerwona, pół cukinii, pomidorki koktajlowe – wszystko pokrojone w plasterki,
  • 1 puszka ciecierzycy odsączonej i opłukanej,
  • 2 łyżki curry w proszku,
  • dodatkowo: odrobina kolendry lub migdałów.

Curry wegetariańskie przepis

Jeśli masz już przygotowane składniki, postępuj według następujących kroków

  1. Wymieszaj sos sojowy z 250 ml wody, mleczkiem kokosowym i skrobią kukurydzianą.
  2. Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę, czosnek, imbir oraz curry w proszku. Wszystko wymieszaj i duś przez około minutę.
  3. Dodaj mieszankę warzyw, wymieszaj i podsmaż warzywa przez około 3-4 minuty lub dłużej, aż będą miękkie.
  4. Dodaj ciecierzycę oraz mieszankę wody, sosju sojowego, mleczka kokosowego oraz skrobi kukurydzainej.
  5. Całość zagotuj, mieszaj przez minutę.

Gotowe curry podawać z ryżem jaśminowym z dodatkiem kolendry i migdałków.

Pasta curry – przepis

Gotową żółtą pastę curry możesz zakupić w sklepie lub zrobić samemu w domu.

Składniki

  • Szalotka,
  • czosnek,
  • papryczki chili
  • imbir
  • skórka starta z limonki i cytryny
  • kurkuma
  • trawa cytrynowa,
  • sól
  • olej słonecznikowy.

Wszystkie składniki należy umieścić w blenderze, następnie dodać delikatnie podprażone przyprawy, posiekaną trawę cytrynową, sól oraz odrobinę oleju słonecznikowego. Całość blendujemy na gładką, jednolitą masę. Gotowe!

Curry sposoby przyrządzania i dodatki

Curry można przyrządzać na wiele sposobów, warto w kuchni poeksperymentować i sprawdzić, co smakuje nam najbardziej. Czy wolimy danie w wersji łagodnej, czy ostrej? Preferujemy zielone warzywa, czerwone, a może zmiksowane? Z mięsem, czy w wersji wegetariańskiej? Dodatkiem do dania może być liść kolendry, czarnuszka, sezam, pestki dyni, słonecznika ale także orzechy. Sos można podawać z ryżem lub makaronem.

Curry to pyszne, popularne i nietrudne w przygotowaniu danie, które daje kucharzowi pole do popisu i kulinarnych eksperymentów. Jeśli jednak gotowanie nie jest Twoją najsilniejszą strona, a uwielbiasz to danie, z pewnością znajdziesz doskonale przyrządzone w restauracji indyjskiej w swoim mieście.

- Reklama -

Komentarze są wyłączone.