Curry to popularny i smakowity sposób przyrządzania potraw pochodzący z kuchni indyjskiej. Czy wiesz w jaki sposób możesz przyrządzić dania z curry w swojej własnej kuchni? Zaskocz swoich bliskich, przyjaciół albo zrób tylko dla siebie kulinarną ucztę.
Spis treści:
ToggleSama nazwa curry pochodzi od tamilskiego słowa kari, co oznacza po prostu „sos”. W Europie nazwa ta kojarzy się bardziej z mieszanką sproszkowanych przypraw, tzw: proszek curry lub angielskie curry. Wprowadzili brytyjscy kolonizatorzy wracający z Indii do swojej ojczyzny w XVIII wieku, aby mieć przy sobie mieszankę tych wspaniałych przypraw. Oznacza to zatem, że curry w Indiach jest sposobem przygotowania potraw, zaś w Polsce oznacza mieszankę gotowych przypraw dostępną w sklepie. Nie ma jednak jednego sposobu przyrządzania curry, istnieje bowiem wiele odmian, które swoją różnicę w smaku zawdzięczają odpowiedniemu doborowi kompozycji przypraw, czyli masali. Przyrządzana jest ona bieżąco, ocierana ze świeżych składników w moździerzu. Dobór przypraw do potrawy zależy od regionu, ale też indywidualnych gustów kulinarnych. Najczęściej występującymi przyprawami, są:
Skoro już wiemy trochę więcej o samej przyprawie, przejdźmy do najciekawszych i najpopularniejszych przepisów.
Kurczak curry z warzywami i ryżem to jedna z popularniejszych w Polsce sposobów na przyrządzanie tego dania. Jest proste w przygotowaniu i bez wątpienia smaczne.
Oto co należy wykonać w zaledwie kilku prostych krokach:
Smacznego!
Dania z curry możliwe są do przygotowania bez składników mięsnych. Jeśli więc stosujesz dietę wegetariańską lub chcesz zasmakować potrawy bez kurczaka, oto wszystko co musisz przygotować!
Jeśli masz już przygotowane składniki, postępuj według następujących kroków
Gotowe curry podawać z ryżem jaśminowym z dodatkiem kolendry i migdałków.
Gotową żółtą pastę curry możesz zakupić w sklepie lub zrobić samemu w domu.
Wszystkie składniki należy umieścić w blenderze, następnie dodać delikatnie podprażone przyprawy, posiekaną trawę cytrynową, sól oraz odrobinę oleju słonecznikowego. Całość blendujemy na gładką, jednolitą masę. Gotowe!
Curry można przyrządzać na wiele sposobów, warto w kuchni poeksperymentować i sprawdzić, co smakuje nam najbardziej. Czy wolimy danie w wersji łagodnej, czy ostrej? Preferujemy zielone warzywa, czerwone, a może zmiksowane? Z mięsem, czy w wersji wegetariańskiej? Dodatkiem do dania może być liść kolendry, czarnuszka, sezam, pestki dyni, słonecznika ale także orzechy. Sos można podawać z ryżem lub makaronem.
Curry to pyszne, popularne i nietrudne w przygotowaniu danie, które daje kucharzowi pole do popisu i kulinarnych eksperymentów. Jeśli jednak gotowanie nie jest Twoją najsilniejszą strona, a uwielbiasz to danie, z pewnością znajdziesz doskonale przyrządzone w restauracji indyjskiej w swoim mieście.
Podróż z bagażem podręcznym na 2 tygodnie: jak się spakować? Skomentowano w dniu Przewodnik po budżetowych destynacjach: Europa i Azja
Podróż z bagażem podręcznym na 2 tygodnie: jak się spakować? Skomentowano w dniu Jak znaleźć najlepsze oferty lotnicze: poradnik od A do Z
Jak tanio zorganizować wyjazd do Europy i Azji? Poradnik Skomentowano w dniu Jak znaleźć najlepsze oferty lotnicze: poradnik od A do Z
Witajcie podróżnicy! Jestem Błażej Górski, a to portal dla wszystkich podróżników. Dlaczego Scandinavia? Moja pasja do podróży zaczęła się właśnie, dzięki eksploracji krajów skandynawskich. Cztery tygodnie w podróży uświadomiły mi, jak wspaniałe jest poznawanie świata, ludzi i kultur – nie wspominając już o niesamowitych widokach...